Zdrowe praliny: pyszny fit deser & przekąska na przed i po treningu

Lżejszy wariant popularnych kulek mocy (energy balls) o prostym składzie z bogactwem mikroelementów. Fit deser, zdrowy zastrzyk energii i świetna przekąska zarówno przed jak i po treningu.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Zdrowe praliny

Zdrowe praliny mają prosty skład i nie zawierają zbyt wielu nasion i suszonych owoców, przez co są lżejszym wariantem popularnych kulek mocy (energy balls). Pyszny fit deser sprawdzający się znakomicie jako zastrzyk energii i źródło mikroelementów. Są bardzo dobrą przekąską zarówno przed treningiem jak i po treningu, na wsparcie procesów regeneracji mięśni.

Do ich posłodzenia użyłam świeżych daktyli medjool, które posiadają niski indeks glikemiczny (IG 43-54). Daktyle te są duże, miękkie, mają soczysty miąższ i nie wymagają uprzedniego namaczania. Niestety zwykłe suszone daktyle to przede wszystkim duża dawka cukrów prostych i skrobi. W przeciwieństwie do świeżych daktyli medjool, zwykłe suszone daktyle mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG 120) oraz pozbawione są witamin i minerałów. 

Dodatek szczypty soli ma właściwości alkalizujące, wydobywa smak i przełamuje słodycz masy pralinowej.

Opisane poniżej zdrowe praliny o smaku chałwowym z nutą orzechową maja 100% naturalny skład i potrafią zaspokoić zachciankę na słodycze. Zdrowe fit praliny to praktyczna przekąska dla osób uprawiających sport i dbających o aktywność fizyczną.

Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe desery lub po-treningowe przekąski dla sportowców to sprawdź też koniecznie mój przepis na zdrowe smoothie czekoladowe na regenerację.

Składniki na zdrowe praliny

Składniki

Składniki na 18-20 pralin:

  • Masa na praliny:
    • 0,5 szklanki sezamu
    • 6 daktyli (polecam używać daktyli medjool)
    • 70g orzechów (ok. pół szklanki)
    • 50g niesiarkowanych rodzynek
    • 20g płatków kokosowych
    • 2 duże łyżki dowolnego masła orzechowego lub musu migdałowego
    • szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • Do obtoczenia kulek:
    • 1 łyżeczka matchy (można użyć rozdrobnionych pistacji zamiast matchy)
    • 2 łyżeczki kakao
    • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
    • 2 łyżeczki sproszkowanej skórki z cytryny (można użyć ziarna jasnego sezamu)
    • 3 łyżeczki suszonej rozdrobnionej żurawiny 
    • 1 łyżeczka sproszkowanej aronii

Sposób przygotowania

  1. Pół szklanki ziaren sezamu rozdrobnić dostępną maszyną kuchenną (malakser, thermomix lub podobne tego typu)
  2. Tym samym sposobem rozdrobnić orzechy i płatki kokosowe.
  3. Rodzynki i daktyle zmiksować na gładką masę.
  4. W misce umieścić rozdrobnione składniki, masło orzechowe, szczyptę soli i wszystko dokładnie połączyć ze sobą.
  5. Z powstałej masy uformować kulki.
  6. Gotowe kulki ozdobić według uznania otaczając je wybranymi składnikami. Ja otoczyłam każdorazowo po kilka kulek odpowiednio w: 2 łyżeczkach sproszkowanej matchy, 2 łyżeczkach kakao, 2 łyżeczkach wiórek kokosowych, 2 łyżeczkach sproszkowanej skórki z cytryny, 3 łyżeczkach sproszkowanej żurawiny i 1 łyżeczce sproszkowanej aronii (uzyskując w sumie 6 różnych wersji kolorystycznych).
  7. Praliny smakują najlepiej po uprzednim schłodzeniu (w lodówce lub zamrażarce)

Zdrowe praliny możemy do tygodnia przechowywać w lodówce lub po zamrożeniu nawet do kilku miesięcy.

Masa na zdrowe praliny
Masa na zdrowe praliny
Kulanie pralin
Zdrowe praliny przez przystrojeniem

Dlaczego jest to zdrowe

  • Nasiona sezamu są źródłem wapnia, magnezu, cynku i miedzi. Są one bardzo odporne na utlenianie i jełczenie. Wspomagają redukcję poziomu trójglicerydów, posiadają właściwości przeciwutleniające przez co przyczyniają się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego. Zawierają naturalne substancje o działaniu przeciwzapalnym.
  • Orzechy włoskie są bogactwem witamin, składników mineralnych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są źródłem łatwo przyswajalnych związków takich jak żelazo, magnez, sód, potas oraz witamin z grupy B. Ich prozdrowotne działanie ma wpływ na układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy, wspierają mózg dzięki wysokiej zawartości NNKT.
  • Daktyle medjool są źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów i salicylanów. Ponadto dostarczają nam aż 15 witamin i minerałów m.in A, B2, B3, B5, B6, K, potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku. Są one również pomocne przy nadkwasocie i wspierają układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom cukru we krwi. Mają niski indeks glikemiczny i zmniejszają poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c w surowicy.
  • Świeże daktyle medjool dzięki zawartości magnezu i salicylanów łagodzą ból, stany zapalne, działają przeciwgorączkowo i przeciwzakrzepowo. Są zalecane kobietom w ciąży zwłaszcza od 37 tygodnia ciąży, gdyż rozluźniają szyjkę macicy i przygotowują organizm matki do wysiłku podczas porodu. Są też polecane kobietom w połogu.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
2 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na kulki kokosowe sprawdź też koniecznie mój przepis na zdrowe praliny (lżejszy wariant kulek mocy). […]

trackback

[…] Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na kulki kokosowe sprawdź też koniecznie mój przepis na zdrowe praliny (lżejszy wariant kulek mocy). […]

2
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx