Keto zapiekanka z cukinii to szybki i prosty przepis na pyszne danie z tylko 3 składników: cukinii 🥒 jajek 🥚 i sera 🧀 😊
Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, ma niską zawartość kaloryczną (ok. 19 kcal / 100g) i jest warzywem niskowęglowodanowym. Stanowi genialną alternatywę dla potraw mącznych (jak makarony, płaty lasagne itp) czy wysokoskrobiowych – jest np. wspaniałym zamiennik popularnych placków ziemniaczanych. Dania z cukinii mogą pomóc w regulacji wagi i są idealnym posiłkiem na dietę odchudzającą, niskowęglowodanową (low carb) oraz ketogeniczną.
Dieta węglowodanowa powoduje wysoki wyrzut insuliny, której celem jest obniżenie poziomu cukru we krwi. To właśnie wahania poziomu cukru powodują złudne uczucie głodu. Dieta tłuszczowa, niskowęglowodanowa sprawia, że jesteśmy dłużej nasyceni i nie ma spadków energetycznych.
Cukinię można jeść na surowo, smażyć, kisic, zapiekać lub grillować – warzywo to otwiera pole do wielu kulinarnych eksperymentów a ponadto nie gromadzi metali ciężkich więc jest wskazane jako p okarm wprowadzający dla niemowląt.
Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na keto zapiekankę z cukinii, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na keto dania: pizzę na spodzie z kalafiora, keto pizze bez mąki, keto spaghetti z cukinii czy zdrowe keto placki z cukinii.
Składniki
Składniki na zapiekankę o wymiarach ok. 35 x 40cm (standardowa blacha do piekarnika):
- 3 cukinie średniej wielkości (550-600g)
- 1 duże jajko
- 250-300g startego parmezanu lub innego twardego sera
- ulubione przyprawy np. tymianek, oregano, bazylia, słodka papryka
Sposób przygotowania
- Cukinię umyć, obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce na plastry.
- Cukinię startą na cienkie plastry posolić jedną łyżeczką soli i pozostawić na pół godziny aby puściła nadmiar wody.
- W międzyczasie zetrzeć 250-300g twardego sera na dużych oczkach tarki.
- Dokładnie odcisnąć nadmiar wody z cukinii.
- Cukinie połączyć ze startym serem, 1 dużym jajkiem i dowolnymi przyprawami np. oregano, bazylia czy tymianek.
- Powstałą masę rozkładamy równomiernie i cienko na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Zapiekankę z cukinii pieczemy z nawiewem do zarumienienia w temperaturze 180 C przez ok 20 do 30 minut.
Smacznego! 😘
Dlaczego jest to zdrowe
- Cukinia jest niskowęglowodanowa, ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje wahań poziomu glukozy we krwi
- Odkwasza organizm i wspomaga trawienie
- Nie odkładają się w niej metale ciężkie
- Zawiera wiele antyoksydantów i działa przeciwzapalnie
- Bogata w potas, magnez, żelazo, witaminy B, A, C, PP
- Potas wspiera funkcje mięśni, reguluje pracę serca, gospodarkę wodną, zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie
- Cukinia posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który odżywia mikrobiom naszych jelit, pozwala dłużej zachować sytość oraz wspomaga perystaltykę jelit.
- Z błonnika pokarmowego bakterie jelitowe wytwarzają krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regenerują i odbudowują nabłonek jelit. Dobrze odżywione bakterie jelitowe produkują min. maślan sodu, który wykazuje działanie przeciwzapalne hamując aktywność mediatorów prozapalnych w jelitach
- Zapiekanka z cukinii jest bardzo dobrą niskowęglowodanową opcją dla osób z chorobami metabolicznymi, gdyż nie powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi a trzustka nie musi produkować nadmiernie insuliny. Niskie stężenie insuliny pozwala odblokować komórki i uwrażliwić je na ten hormon.