Zakwas buraczany: polskie superfoods dla zdrowia i odporności, znany od wieków, nie tylko zachwyca smakiem, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne.
Pierwsza wzmianka o zakwasie buraczanym pojawiła się już w 966 r.n.e w starosłowiańskiej księdze „Powieść minionych lat”. Stosunkowo niedawno zakwas buraczany został wpisany na oficjalną polską Listę Produktów Tradycyjnych, na której znajdują się wybrane produkty spożywcze zaliczane do naszego dziedzictwa kulturowego.
Zakwas buraczany jest po prostu polskim superfoods. W okresie jesienno-zimowym popijam zakwas z buraków codziennie. To moja tarcza przed infekcjami i profilaktyka w utrzymaniu zdrowia. Myślę, że regularne spożywanie właśnie tego zakwasu buraczanego stanowi jeden z kluczowych czynników, które przyczyniają się do mojej niezwykle rzadkiej skłonności do chorób w porównaniu z innymi członkami mojej rodziny i nawet w szerszym otoczeniu. Czuję, że właściwości prozdrowotne tego zakwasu mają istotny wpływ na utrzymanie mojej zdrowej kondycji.
Proces kiszenia nie tylko przedłuża trwałość buraków, ale zwiększa biodostępność składników odżywczych – fermentując żywność zwiększamy jej wartość odżywczą. W procesie tym powstaje więcej witamin i minerałów, ale i wzrasta ich przyswajalność.
Zakwas buraczany to także wspaniały składnik tradycyjnego barszczu, do wigilijnego stołu czy też na codzień – to prawdziwa bomba witamin i probiotyków!
Prześledźmy krok po kroku, jak przygotować ten domowy napój, a jednocześnie odkryjmy, dlaczego warto go regularnie spożywać.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na zdrowy domowy napój, koniecznie sprawdź też moje przepisy na sok z pokrzywy oraz regeneracyjny napój z pietruszki.
Składniki
Składniki na słoik o pojemności 700 ml:
- 3 nieduże ekologiczne buraki ćwikłowe
- 1 główka regionalnego czosnku
- 350-400 ml letniej, przegotowanej wody
- 1 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka soli himalajskiej niejodowanej
Sposób przygotowania
- Słoik o pojemności 700ml dokładnie umyć i wyparzyć.
- Buraki dokładnie wymyć, cienko obrać i pokroić. Jeśli do kiszenia buraków używamy kamionki, lepiej buraki pokroić w większe kawałki; jeśli używamy słoika o pojemności 700ml to kroimy w kostkę, aby buraki zmieściły się w słoiku.
- Czosnek obrać i pokroić na mniejsze części .
- W słoiku układać warstwami: naprzemiennie buraki i czosnek.
- Następnie całość zalać solanką. Przegotowaną, ostudzoną wodą posolić solą himalajską w proporcjach jedna łyżka soli himalajskiej na jeden litr wody.
- Solanka musi dokładnie przykryć buraki.
- Słoik z burakami zalany solanką przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Na powierzchni po ok. 2 dniach może pojawić się biały szum, który należy zebrać łyżką a następnie przemieszać całość (szum ten to nie pleśń, tylko efekt pracującego zakwasu).
- Czas kiszenia buraków to ok. 7-10 dni, ale przy użyciu dużej ilości czosnku i ciepłej temperaturze otoczenia okres ten może ulec redukcji nawet do 4 dni.
Uwagi dodatkowe:
- Używam soli niejodowanej gdyż jod spowalnia a nawet hamuje proces kiszenia.
- Na jeden słoik buraków do kiszenia używam całą główkę czosnku, gdyż chroni ona przed rozwojem pleśni i ma wspaniałe prozdrowotne właściwości. Poza tym bardzo lubię kiszony czosnek i tę ostrawą nutę w zakwasie buraczanym.
- Przyprawienie kiszonym czosnkiem wspaniale doda aromatu jeśli wykorzystamy nasz zakwas do przygotowania barszczu. Zakwas buraczany to wspaniały składnik zarówno barszczu wigilijnego czy też barszczu na codzień.
- Zwłaszcza do barszczu wigilijnego warto dodać do niego jeszcze kilka przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie.
- Podczas kiszenia dobrze jest przemieszać płyn z burakami oraz czosnkiem i usunąć powstającą pianę z powierzchni płynu.
- Warto szukać buraków ekologicznych, z mojego doświadczenia inne nie ukiszą się; niestety buraki bardzo chłoną zanieczyszczenia.
- Pamiętajmy o użyciu dobrej jakości wody.
- Gotowy zakwas można przelać do szklanych buteleczek i szczelnie zamknięte przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni.
Na zdrowie i smacznego!
Dlaczego jest to zdrowe
- Zakwas buraczany ma działanie probiotyczne, działa zapobiegawczo, minimalizując ryzyko wielu schorzeń, na przykład infekcji dróg moczowych, infekcji intymnych, atopowego zapalenia skóry czy zespołu jelita drażliwego.
- Kiszonki są dla nas dużo lepiej strawne, gdyż mikroorganizmy rozkładają dla nas ciężkostrawne ściany komórkowe-celulozę
- Dzięki pracy mikroorganizmów w procesie fermentacji (kiszenia) wszystkie składniki odżywcze ukryte w komórkach są wydobywane; kiszonki są bogactwem składników odżywczych, które bez tego procesu nie są dla nas dostępne.
- Bakterie w kiszonkach żywią się cukrem, przetwarzając go na bakterie kwasu mlekowego, które należą do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Produkty fermentowane mają niższą zawartość cukru niż nieprzetworzone rośliny.
- Przy procesie rozkładu powstają inne substancje, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Buraki kiszone bogate są w witaminy z grupy B, żelazo, potas, witaminę C, wapń, magnez czy kobalt.
- Zakwas z buraków jest także doskonały dla kobiet w ciąży stanowi bogactwo kwasu foliowego.
- Kiszonki poprawiają naszą odporność i uszczelniają jelita. Z tego powodu chronią nas przed przewlekłym stanem zapalnym i jego konsekwencjami.
- Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi: substancje takie jak betaina skutecznie wyrównują ciśnienie krwi, a także poszerzają światło żył i tętnic.
Gorąco zachęcam Was do robienia własnego zakwasu buraczanego ❤️
[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis na domowy zakwas, sprawdź też koniecznie mój przepis na zakwas buraczany. […]