Szarlotka z mąki orkiszowej i samopszy: zdrowy i pyszny deser

Zdrowy, pyszny i prosty deser: szarlotka z mąki orkiszowej i samopszy to niezwykła podróż w krainę pradawnych ziaren zbóż. Zawierają one mniej glutenu oraz są bogatsze w białko, składniki mineralne i błonnik, świetnie urozmaicając dietę.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:

Szarlotka z mąki orkiszowej i samopszy to przepyszna i prosta w wykonaniu opcja na zdrowy deser. Orkisz, ze względu na swoją odporność, wymaga znacznie mniejszego stosowania chemicznych środków ochrony roślin, w tym glifosatu. Mąka z samopszy, niskoglutenowa i bogata w substancje bioaktywne, nadaje ciastu unikalny smak i korzyści dla organizmu. Ta tradycyjna szarlotka to nie tylko przysmak, ale również krok w stronę zdrowszego stylu życia.

Ta prosta w wykonaniu szarlotka na kruchym cieście, z bogatym nadzieniem jabłkowym przypomina mi dzieciństwo i niesamowite doznania smakowe szarlotki przygotowanej na miejscu w górskich schroniskach 🗻🌲

Samopsza zawiera bardzo mało glutenu, jej ziarno jest mniejsze od orkiszu, a smak delikatny. Dlatego w Francji nazywa się ją małym orkiszem a nawet kawiorem, gdyż ziarno samopszy jest dość sypkie. Mąka ta nadaje się do wypiekania ciast zwłaszcza tzw ciast sypkich, chleba na zakwasie, gofrów, naleśników. Ze względu na niską zawartość glutenu i jego inną budowę, ciasto z tej mąki nie wyrośnie tak pięknie jak pszenne ciasto, a sama produkcja pieczywa będzie mniej wydajna.

Pradawne ziarna zbóż, takie jak samopsza i orkisz, są bogatsze w białko, składniki mineralne i błonnik niż współczesne odmiany pszenicy. Ich unikalna struktura glutenu może wpływać korzystnie na trawienie w organizmie.

Warto pamiętać, że tak jak i orkisz, również samopsza, są odporne na warunki środowiskowe i choroby, co sprawia, że ich uprawa nie wymaga stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Płaskurka, będąca „starszą siostrą orkiszu,” to jeszcze bardziej wartościowa odmiana, której historia związana jest z początkami polskiego rolnictwa.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na domowy wypiek koniecznie sprawdź moje przepisy na keto sernik i keto tort czekoladowy z owocami leśnymi.


Składniki

Składniki na formę o wymiarach ok. 20cm x 20cm:

  • 800g jabłek
  • 300g mąki (orkiszowa i samopsza w stosunku 1:1)
  • 100g masła
  • 40g ksylitolu lub miodu
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce umieścić składniki na kruche ciasto, tj. 300 g mąki, jedno jajko, 40 g ksylitolu, 100 g masła pokrojonego w kostkę oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto wyrobić dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
  2. Z ciasta uformować kulę, zawinąć je w folię i umieścić w lodówce na całą godzinę.
  3. Kiedy ciasto się chłodzi, warto w tym czasie przygotować jabłka. Obrane ze skórki jabłka zetrzeć na małych oczkach, a nadmiar soku odcisnąć.
  4. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną pozostawić w lodówce, a drugą wyłożyć dno formy, na której znajduje się papier do pieczenia.
  5. Na spód ciasta wyłożyć starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka.
  6. Drugą połówkę ciasta wyjąć z lodówki, rwać je kawałek po kawałku układając na całej powierzchni startych jabłek, tak aby powstała kruszonka.
  7. Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół) na środkowej półce. Czas pieczenia to około godziny do 70 minut.
  8. Po upieczeniu wyjąć szarlotkę z piekarnika i ostudzić.

Smacznego! 😘


Dlaczego jest to zdrowe

Dlaczego warto stawiać na domowe wypieki jako zamienniki kupnych słodyczy opisałam w sekcji „Dlaczego to jest zdrowe” mojego przepisu na piernik staropolski. Tutaj skupię się na wymienieniu zalet stosowania pradawnych zbóż 😀

  • Pradawne ziarna zbóż zawierają mniej glutenu niż obecnie stosowane ziarna pszenicy, co wpływa korzystnie na trawienie.
  • Pradawne ziarna zbóż są bogatsze w białko, składniki mineralne i błonnik, co przyczynia się do zrównoważonej diety.
  • Ziarna samopszy charakteryzują się niską zawartością glutenu, co może być korzystne dla osób wrażliwych na gluten.
  • Odporność pradawnych zbóż na warunki środowiskowe i choroby grzybicze eliminuje konieczność stosowania środków ochrony roślin, co sprawia, że są one bardziej naturalne i zdrowsze.
  • Orkisz to jedno z najbardziej odpornych i najmniej wymagających zbóż, dlatego też podczas jego uprawy nie stosuje się żadnych lub w duzo mniejszym wymiarze chemicznych środków ochrony roślin jak np glifosat.
  • Glifosat został oznaczony jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia. Ta substancja chemiczna jest obecnie przedmiotem kilku procesów sądowych.
  • Inne raporty wykazują, że związek może przyczyniać się również do rozwoju autyzmu, celiakii, nietolerancji glutenu, niepłodności, Alzheimera oraz cukrzycy. Odmienne zdanie na ten temat ma Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, który twierdzi, że nie ma takiego zagrożenia
  • Płaskurka, będąca „starszą siostrą orkiszu,” posiada wartościową mąkę, a badania archeologiczne wskazują na jej znaczenie w historii polskiego rolnictwa.
  • Przeciwutleniacze w samopszy są bardziej odporne na degradację niż te znajdujące się w pszenicy, co przyczynia się do dłuższej trwałości korzyści zdrowotnych.
  • Wybierając mąkę orkiszową i samopszą, wybierasz produkty bardziej naturalne, bogate w substancje bioaktywne i niskie w gluten, co przyczynia się do zdrowszej diety.

Gorąco zachęcam Was do zastąpienia kupnych słodyczy domowymi wypiekami ❤️


Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
2 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] na sernik królewski z orkiszem i kakao sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na keto sernik, szarlotkę z mąki orkiszowej czy na czas świąt: piernik staropolski w wersji szybkiej oraz w wersji […]

trackback

[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis na ciasteczka radości św. Hildegardy sprawdź też koniecznie moje przepisy na królewski sernik z orkiszem, keto sernik lub szarlotkę z mąki orkiszowej. […]

2
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx