Syrop z pigwy na odporność jest dla mnie jak słońce zamknięte w butelce. Ten piękny kolor i wyjątkowy smak dają wiele radości, a przy tym jest to doskonale skondensowana dawka witaminy C. Syrop z pigwy wzmacnia odporność organizmu. W okresie jesienno-zimowym wspomaga nasz organizm w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Może również pomóc w leczeniu infekcji układu moczowego, ponieważ działa jako środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Syrop z pigwy jest naturalnym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, magnezu i potasu, miedzi czy żelaza. Zawiera ogromną ilość polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające. Owoc pigwy i pigwowca jest bogaty w pektyny, które usuwają z organizmu metale ciężkie i toksyny. Sok z pigwy ponadto reguluje poziom ciśnienia krwi i poziom glukozy. Syrop z tego owocu to wyśmienity dodatek do herbaty w okresie jesienno-zimowym 🫖💛
Z pozostałych owoców po przygotowaniu syropu z pigwy możesz łatwo zrobić pyszną konfiturę z pigwy, dzięki czemu wykorzystasz cały owoc i zmniejszysz marnowanie żywności – idealne podejście zero waste!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na syrop z pigwy na odporność, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na sok z pokrzywy, sok z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego czy pesto z pietruszki.
Składniki
Składniki na ok 1.5-2 litry syropu z pigwy:
- 1 kg owoców pigwy (pigwowca)
- 0,7-1 kg miodu lub cukru (u mnie miód z rokitnikiem, na przeziębienia będzie doskonały miód z kwiatów lipy lub malin)
Sposób przygotowania
- 1 kg pozbawionych gniazd nasiennych i drobno pokrojonych owoców pigwowca wsypujemy do 2 litrowego słoja, przekładając warstwy owoców miodem lub cukrem (ok. 0,7 – 1 kg), tak, aby owoce były bogato obtoczone słodzidłem.
- Zakręcamy słoik i odstawiamy na 2 dni, jednak nie dłużej, gdyż owoce mogą zacząć fermentować.
- Po dwóch dniach otrzymujemy niewiarygodnie dużą ilość (1.5-2 litry) syropu z pigwowca.
- Gotowy syrop odcedzamy od owoców. Z pozostałych owoców po syropie z pigwy można przygotować konfiturę z pigwy lub nalewkę.
- Syropu z pigwy (pigwowca) nie pasteryzuję – rozlewam go do wyparzonych wrzątkiem butelek i chowam do lodówki.
Uwagi dodatkowe dotyczące zastosowania:
- Syrop z pigwy warto łączyć z herbatą z lipy, sokiem malinowym, sokiem z rokitnika, sokiem z kwiatów bzu, wywarem z imbiru oraz naparem z mięty, tymianku, babki lancetowatej, jeżówki purpurowej czy np. ziela krwawnika.
- Takie kompozycje smakują doskonale i wzmacniają odporność oraz wspomagają nasz organizm w walce z infekcjami. Napary z pojedynczych ziół nie działają tak silnie jak w towarzystwie innych ziół o podobnym działaniu. Jest to zasada synergii, w której współdziałanie wielu czynników dobranych w taki sposób, że wspólne działanie jest w efekcie korzystniejsze od sumy ich działania pojedynczego.
- Syrop z pigwowca używamy do herbaty – dodaję od 2 do 5 łyżeczek na szklankę. Można z niego również przygotować napój – wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1.
- Z pozostałych po przygotowaniu syropu owoców z pigwy możesz łatwo przygotować pyszną konfiturę z pigwy, dzięki czemu wykorzystasz cały owoc – idealne podejście zero waste 🙂
Smacznego! 😘
Dlaczego jest to zdrowe
- Pigwa jest cennym źródłem witaminy C, która działa wzmacniająco na nasz układ odpornościowy. Pomaga w zwalczaniu infekcji oraz przyspiesza powrót do zdrowia. W trakcie przeziębienia można przygotować herbatę z lipy z dodatkiem pigwy, miodu i cytryny.
- Dzięki obecności polifenoli w pigwie posiada ona właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że pigwa idealnie nadaje się do walki z wolnymi rodnikami. Dzięki temu ma działanie przeciwstarzeniowe. Najwięcej związków przeciwutleniających znajduje się w skórce, dlatego warto sięgać po ekologiczne owoce i wykorzystać cały owoc.
- Pigwa posiada również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz antyalergiczne a to głównie dzięki obecności witaminy A, PP oraz kwasu foliowego. Dodatkowo z badań nad ekstraktami sporządzonymi z liści i nasion owocu pigwy wynika, że w roślinie obecne są związki hamujące wzrost bakterii, co działa w sposób przeciwbakteryjny.
- Owoce pigwy są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w niej składniki bioaktywne w połączeniu ze skumulowaną dawką dobrze przyswajalnej witaminy C obniżają ciśnienie krwi, regulują poziom glukozy oraz zmniejszają ilość złego cholesterolu. Właściwości te zapobiegają wielu chorobom związanym z układem sercowo-naczyniowym, na przykład: miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu czy cukrzycy.
- Nasiona pigwy stanowią idealny środek na dolegliwości żołądkowe. Będą one łagodzić niestrawność, zgagę, a nawet refluks żołądkowo-przełykowy. Są one zalecane w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, stanach zapalnych przewodu pokarmowego i wrzodów żołądka. Wyciąg z nasion może być, także stosowany jako środek przeczyszczający.
- Zawarte w pigwie pektyny, ułatwią również usuwanie np. metali ciężkich czy toksyn z organizmu. Ponadto owoce pigwy mają taką zaletę, że nie pochłaniają zanieczyszczeń ze środowiska zewnętrznego.
Ten blog jest niesamowity tak się ciesze ze go znalazłam!
[…] w tym przepisie to wspaniały sposób na wykorzystanie owoców pozostałych z przygotowania syropu z pigwy, który wzmacnia system immunologiczny. W ten sposób z jednego surowca otrzymujemy dwa produkty i […]