Gęste i aksamitne smoothie czekoladowe idealne jako zdrowy fit deser. Wspaniale zastępuje niezdrowe słodycze, ciasta czy słodkie desery. Ponadto, dodatkowo zadziała antyoksydacyjnie i regeneracyjnie na nasz organizm.
Kto z nas nie zna dylematu, jak sprawić rodzinie lub gościom domu przyjemność słodkim deserem, ale bez niekorzystnego wpływu na zdrowie? Opisane poniżej smoothie to idealne rozwiązanie – fit deser bez wyrzutów sumienia i dodatkowo z korzystnym wpływem na nasz organizm i układ nerwowy.
Może stanowić także po-treningowy regeneracyjny posiłek, nawet w godzinach wieczornych, gdyż nie zawiera aminokwasów egzogennych o rozgałęzionej strukturze (leucyna, izoleucyna, walina->BCAA). Aminokwasy te konkurują z tryptofanem o te same receptory i zaburzają wytwarzanie serotoniny i melatoniny, niezbędnych aby zapaść w dobry, regeneracyjny sen i zachować zdrowy rytm dobowy.
Dzięki zawartości ashwagandhy, która należy do grupy adaptogenów, przywraca fizjologiczną równowagę organizmu, zwiększa adaptację na stres oraz ma właściwości wzmacniające. Adaptogeny, a szczególnie różaniec górski, są chętnie stosowane przez zawodowych sportowców gdyż podnoszą wydolność fizyczną. Adaptogeny to grupa roślin, których działanie polega na wzmacnianiu zdolności przystosowawczych organizmu w niekorzystnych warunkach. Chronią przed stresem oksydacyjnym i działają protekcyjnie na układ odpornościowy.
Dzięki swoim składnikom smoothie to dobrze wpisuje się w dietę sirtuinową, która działa stabilizująco i ochronnie na nasz genom i korzystnie wpływa na metabolizm naszych komórek. Dieta sirtfood dzięki wysokiej zawartości produktów zasobnych w przeciwutleniacze staje się coraz bardziej popularna jako strategia pozwalająca zachować zdrowie i przedłużyć młodość.
Składniki
Składniki na 2 porcje smoothie:
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 awokado
- 2 łyżki nasion chia
- garść wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka sproszkowanej ashwagandhy
- 1 spora łyżka miodu albo 3 daktyle (polecam medjool)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Do dekoracji dodatkowo:
- 2 łyżeczki owoców goji, kilka orzechów, 4 kostki ciemnej czekolady (80%), wiórki kokosowe, opcjonalnie 2 łyżki mrożonych lub świeżych owoców leśnych
Sposób przygotowania
- Zmiksować składniki na smoothie na gładką konsystencję (smoothie)
- Na dnie naczynia w którym serwowany będzie deser ułożyć dla kontrastu (dekoracji) mrożone lub świeże owoce leśne
- Zmiksowane smoothie wlać do naczynia z owocami leśnymi i udekorować górę dodatkami: owoce goji, orzechy laskowe, wiórki kokosowe kawałki gorzkiej czekolady
Dlaczego jest to zdrowe
- Działa tonizująco na mózg, wspomaga koncentracje
- Podnosi wydolność fizyczną i umysłową
- Wspiera odporność organizmu na stres tzn. działa adaptacyjnie na komórki, które stają się bardziej oporne na czynniki stresogenne
- Zwiększa możliwości regeneracyjne organizmu
- Minimalizuje stres oksydacyjny, wspiera układ immunologiczny
- Ma korzystny wpływ na metabolizm komórek
- Działa ochronnie i stabilizująco na nasz genom
Pychotka, szybkie i nieskomplikowane do przygotowania. Dziękuje Gosiu za świetny przepis na expresowy, smaczny i sycący posiłek (dla mnie to posiłek 😊)
Cieszę się usłyszeć Aniu, że smoothie przypadło Ci do gustu! Dla mnie również zdecydowanie posiłek, odżywczy i sycący 😋
[…] prozdrowotnych i regeneracyjnych właściwościach. Opisałam jej działanie w moim przepisie na smoothie czekoladowe. Jeśli spodobał Ci się ten przepis na koktajl kolagenowy sprawdź też koniecznie wyżej […]
[…] prozdrowotnych i regeneracyjnych właściwościach. Opisałam jej działanie w moim przepisie na smoothie czekoladowe. Jeśli spodobał Ci się ten przepis na koktajl kolagenowy sprawdź też koniecznie wyżej opisane […]