Zdrowy sernik królewski: z orkiszem i kakao, idealny na święta i nie tylko

Zdrowy sernik z orkiszem i kakao 🍰 to idealne połączenie smaku i zdrowia 🥰. Przekonaj się, jak tradycyjny deser może zachwycać w nowoczesnej, zdrowszej wersji – idealny na święta 🎄 i każdą okazję! ✨
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:

Sernik to niekwestionowany król świątecznych deserów. Odkryj, jak upiec zdrowy i wyjątkowy świąteczny sernik królewski na orkiszowym, kakaowym spodzie – inspirowany austriacką klasyką. Dzięki kilku prozdrowotnym modyfikacjom zyskujesz nie tylko przepyszny, ale i bardziej wartościowy wypiek, który z dumą zagości na Twoim wigilijnym stole 😊

Sernik królewski z orkiszem i kakao zawdzięcza swój wyjątkowy smak połączeniu kremowej, aksamitnej masy serowej z kakaowym spodem i chrupiącą kruszonką. Pomimo, iż świat kulinarny opanował ostatnimi czasy sernik Baskijski, to polskie wykonania serników gwarantują niepowtarzalny smak ❤️ 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na sernik królewski z orkiszem i kakao sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na keto sernik, szarlotkę z mąki orkiszowej czy na czas świąt: piernik staropolski w wersji szybkiej oraz w wersji wolno-dojrzewającej.


Składniki

Składniki na ciasto o wymiarach ok. 40×30 cm (około 24 kawałki sernika):

  • 750g twarogu (może być z wiaderka na sernik, użyłam tradycyjnego twarogu)
  • 450g mąki orkiszowej jasnej typ 650 (odrobina będzie wykorzystana do posypania blatu aby rozwałkować ciasto)
  • 450g zimnego masła lub masła klarowanego
  • 350g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 7 jaj średniej wielkości
  • 150 ml słodkiej śmietanki (18%)
  • 50g kakao do pieczenia (kakao bez dodatku cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Będziemy potrzebować też różnej wielkości foremek w kształcie gwiazdek lub innych dowolnych dekoracyjnych kształtach, do wycinania płaskich ciasteczek na wierzch naszego sernika.


Sposób przygotowania

  1. W dużym naczyniu mieszamy: 450g mąki, 200g cukru, 300g masła, 2 jajka, 50g kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki możemy użyć miksera z hakami lub wyrobić ciasto ręcznie. Czynność tę wykonujemy szybko i sprawnie, by niepotrzebnie nie ocieplać dłońmi ciasta.
  2. Następnie formujemy z ciasta 2 kule: jedna ⅔ i druga ⅓  wielkości ciasta. Po uformowaniu kule z ciasta zawijamy w folię i odkładamy na pełną godzinę do lodówki, by się schłodziły.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 C z pieczeniem góra/dół. Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem, to można też wybrać taką opcję i wtedy ustawiamy temperaturę 165-170 C. 
  4. Pozostałą ilość masła tj.150 g roztapiamy w rondelku na minimalnej mocy. Rondelek odstawiamy do przestudzenia. W misce umieszczamy: 750 g sera twarogowego z wiaderka lub samodzielnie zmielony na gładko twaróg półtłusty, 5 jajek, roztopione i przestudzone masło, 150 g cukru trzcinowego nierafinowanego, paczkę budyniu waniliowego w proszku bez cukru, oraz słodką śmietankę. Jeśli akurat nie ma budyniu, to do masy możemy też dodać 40 g skrobi ziemniaczanej oraz płaską łyżeczkę pasty waniliowej lub same ziarna wanilii. 
  5. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Masę serową łączymy sprawnie z pozostałymi składnikami, aż do ich połączenia, tak aby konsystencja nie była zbyt płynna. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego, gładkiego budyniu.
  6. Kule uformowane z ciasta wyjmujemy z lodówki, mniejszą o wielkości 1/3 umieszczamy na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 6 mm. Przy pomocy wykrawaczki (foremek) np. z świątecznym wzorem wycinamy pożądane wzory. U mnie gwiazdki w dwóch różnych wielkościach.
  7. Drugą, większą część ciasta (⅔) rozwałkowujemy do uzyskania mniej więcej kształtu blachy do pieczenia (40×30) i wykładamy nim formę wyłożoną  papierem do pieczenia.
  8. Na wyłożone w formie ciasto rozkładamy równomiernie masę serową, a na wierzchu układamy wcześniej wycięte gwiazdki.
  9. Ciasto pieczemy 45-60 minut, na środkowej szynie piekarnika. Studzimy ostrożnie najpierw uchylając tylko drzwiczki piekarnika.

Uwagi dodatkowe:

  • Jeśli masa serowa jest bardzo płynna (wszystko zależy od sera jakiego używamy), możemy przed ułożeniem na niej ozdobnych ciasteczek podpiec ją przez ok 5 min w piekarniku, tak aby bardzo delikatnie się ścięła. Dzięki temu układane przez nas ciasteczka nie utoną całkowicie w płynnej masie serowej.
  • Jeśli chcemy, aby sernik wyszedł bardziej puszysty, to oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy serowej, zaś białka ubijamy osobno na sztywno i dodajemy je na koniec do gładkiej masy serowej.

Smacznego! 😘


Dlaczego jest to zdrowe

  • Domowe wypieki to nieporównywalnie lepszy wybór od kupnych słodyczy. Możemy kontrolować bezkompromisowo dodatki, tak aby służyły zdrowiu naszej rodziny, omijając np. tłuszcze roślinne, które w obecności wysokiej temperatury ulegają oksydacji. Izomery trans-kwasów tłuszczowych powstają w procesie przemysłowego utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych oraz w procesie rafinacji olejów. W warunkach domowych mogą powstawać przy długotrwałym smażeniu produktów żywnościowych na oleju roślinnym lub w wypiekach z dodatkiem olejów roślinnych. Wykazują one wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Izomery trans-kwasów tłuszczowych są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym m.in. niedokrwiennej choroby serca (NChS), udaru, cukrzycy typu II i wielu innych schorzeń.  
  • Syrop glukozowo-fruktozowy zawarty w kupnych słodyczach to kolejny duży problem, który uważa się za główną przyczynę otyłości w krajach rozwiniętych. Cukier jest ogromnym stymulatorem i aktywuje on większość struktur mózgowych, które są aktywowane w wyniku przyjmowania kokainy. Niestety cukier uruchamia neurobiologię mózgu nawet poza układem nagrody (dopamina), pierwszy kontakt z narkotykiem wcale nie jest tak intensywny jak w przypadku cukru. Dzieci przeładowane cukrem cierpią na wiele schorzeń w tym ADHD a także nadwagę, szereg chorób metabolicznych, alergie, ogólne osłabienie systemu immunologicznego.
  • Ciasta, które mają wysoki udział białka i zdrowych tłuszczy (chodzi o tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np masło klarowane czy zwykłe masło, nie ulegające przekształceniu do izomerów trans w wyniku obróbki termicznej) czyli serniki (twaróg, masło i jaja) są lepszą opcją gdyż z jednej strony nie podnoszą drastycznie poziomu glukozy we krwi a z drugiej strony nie zawierają wysoce toksycznych izomerów kwasów tłuszczowych.
  • Obecność białka powoduje, że cukier wolniej uwalnia się do krwi, a sam typ deseru jest sycący i w tym przypadku apetyt nie rośnie w miarę jedzenia. Insulina obniża poziom cukru we krwi u zdrowych osób do czterech godzin po posiłku, po tym czasie organizm korzysta z rezerw i dochodzi do spalania tkanki tłuszczowej i glikogenu. Nasz organizm ma w tym czasie szansę zregenerować się. 
  • Rezygnując z bardzo uzależniających słodyczy kupnych (ciastka, bułeczki, wafelki, czekolady itd) jemy bardziej racjonalnie – nie konwulsyjnie, stabilizujemy gospodarkę hormonalną, wprowadzamy profilaktykę zdrowotną i czynimy ogromne oszczędności, które możemy zainwestować w zdrowie kupując lepszą, biologiczną żywność.
  • Bardzo dobrym wyborem jeśli chodzi o zdrowie jest eliminacja pszenicy a zamiast niej wprowadzenie orkiszu z pradawnych, niemodyfikowanych odmian (m.in. Roter Tiroler, Schwabenkorn, Altgold-Rotkorn, Newegg-Weisshorn, Baulaender Spelz, Frankenkorn, Ostro. Odmianą która zyskała sobie miano najbardziej szlachetnej jest Oberkulmer Rotkorn. 
  • Święta Hildegarda z Bingen tak pisała o orkiszu: “Jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren. Kto spożywa orkisz, cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią, swobodnym umysłem, radością i pogodą ducha. …Orkisz jest zawsze dobry i lekkostrawny.”
  • Prastare, czyste ziarno orkiszu z wyżej wymienionych gatunków w porównaniu z innymi zbożami posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową składników: wysokowartościowego białka (o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapń) oraz witamin (A, E, D, B1, B2, B3). Zawiera też w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat (rodanid)
  • Rodanid zawarty w starodawnym orkiszu, w połączeniu z pozostałymi, cennymi składnikami orkiszu, działając na zasadzie synergii, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, działa antyalergicznie i przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi oraz zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] się ten przepis na ciasteczka radości św. Hildegardy sprawdź też koniecznie moje przepisy na królewski sernik z orkiszem, keto sernik lub szarlotkę z mąki […]

1
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx