Sałatka na bazie jarmużu to świetny posiłek na wzmocnienie i oczyszczenie organizmu. Głęboki zielony kolor jarmuż zawdzięcza chlorofilowi, który ma silne działanie przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Zawiera przede wszystkim witaminy K i C, a także sole mineralne wapnia i potasu.
Poza tym wysoka obecność luteiny oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza o działaniu antynowotworowym, który występuje w warzywach kapustnych. Pod wpływem obróbki termicznej ten cenny związek jest niszczony, dlatego zaleca się gotować np. brokuły do max. 3-4 min. na parze. Temperatura topnienia sulforafanu to 74 st. C. Przyczynia się on także do spadku poziomu insuliny i stresu oksydacyjnego.
Błonnik zawarty w jarmużu obniża poposiłkowe stężenie glukozy we krwi i zmniejsza tym samym zapotrzebowanie na insulinę. Należy dopasować ilość błonnika do swoich zapotrzebowań, u każdego jest to sprawa indywidualna. Błonnik wolno ulega rozkładowi w jelicie, a glukoza dostarczona jest do krwi w sposób równomierny. Jarmuż ma niską zawartość węglowodanów, a indeks glikemiczny to tylko IG=2-4.
Witamina K bierze udział w kaskadzie krzepnięcia krwi, zarządza gospodarką jonów wapnia, nasz organizm jest w stanie w pewnym stopniu przekształcić witaminę K1 do K2.
Jeśli lubisz dania z jarmużem i cenisz sobie jego zdrowotne walory to sprawdź też koniecznie mój przepis na boczniaki z jarmużem i ryżem.
Składniki
Składniki na 2-4 porcje:
- 5 liści jarmużu
- 3 świeże figi
- 200g sera feta
- 1 mały świeży pomidor
- 0,5 czerwonej cebuli
- kilka plastrów boczku
- 4 suszone pomidory
- prażony słonecznik
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra virgin
- sok z połowy cytryny
- ocet balsamiczny do polania
Sposób przygotowania
- Jarmuż myjemy i usuwamy zgrubiałe łodygi. Szarpiemy na mniejsze kawałki. Na suchą rozgrzaną patelnię wlewamy ok. 50 mililitrów ciepłej wody i wrzucamy jarmuż. Liście krótko blanszujemy, by zmiękły i nabrały głębokiego zielonego koloru, ściągamy z patelni, osuszamy i nacieramy oliwą z solą i cytryną.
- Na tą samą patelnię wrzucamy cienkie plastry boczku i grillujemy z dwóch stron aby był chrupiący.
- Na duży talerz wykładamy jarmuż, pokrojone pomidory, czerwoną cebulkę, Posypujemy prażonymi ziarnami i pokruszoną fetą. Układamy świeże figi i plastry bekonu. Całość polewamy octem balsamicznym.
Dlaczego jest to zdrowe
- Cztery garście jarmużu dostarczają 250 mg wapnia i jest on dwa razy lepiej wchłaniany niż wapń obecny w nabiale; wzmacnia kości, stawy
- Jarmuż jest rośliną o najwyższym udziale wit. K1, zwiększa krzepliwość krwi
- Jest bogatym źródłem karotenoidów, witaminy C, sulforafanu z grupy izotiocyjanianów, które neutralizują wolne rodniki, redukują stres oksydacyjny, mają silne działanie przeciwnowotworowe, zwiększa pH krwi i działa zasadotwórczo
- Ma działanie hipotensyjne tzn. obniża ciśnienie krwi
- Luteina i zeaksantyna działa ochronnie na oczy
- ma działanie przeciwwrzodowe
- wspomaga układ krążenia, zapobiega jego chorobą, przeciwdziała zwapnieniu naczyń krwionośnych
- Leucyna (aminokwas egzogenny) zawarta w boczku reguluje procesy anaboliczne w organizmie – pobieranie glukozy, biogenezę mitochondriów oraz oksydację kwasów tłuszczowych, wspomagając przyrost mięśni
[…] Jeśli lubisz dania z jarmużem i cenisz sobie jego zdrowotne walory to sprawdź też koniecznie mój przepis na sałatkę z jarmużem i dodatkami. […]
[…] Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na sałatkę z arbuza, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na: sałatkę ze szpinakiem, parmezanem i żurawiną czy też sałatkę z jarmużem, figami, bekonem i feta. […]