Sałatka z arbuza, rukoli i feta to zdrowa i smaczna, słodko-słono-kwaśna kompozycja, idealna na letnie dni. Nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza cennych antyoksydantów, witamin i elektrolitów, które wspierają zdrowie, urodę i nawadniają organizm
Podprażone ziarna dopełniają smakowych doznań dla wymagających podniebień. Do chrupiących zielonych liści pasuje dodatek soczystego arbuza a słodycz miodu świetnie łączy się z ostrością rukoli i delikatnością koziego sera.
Sam arbuz w 96% składa się z wody i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Sałatka z arbuza to sezonowa kompozycja apetycznych, pełnych witamin i antyoksydantów składników.
Sałatka z arbuza i fety w upalny dzień w zupełności wystarczy jako danie główne, bez konieczności pieczenia, smażenia czy gotowania. Słodycz arbuza przełamuje słona feta. Owoce o wysokiej zawartości wody doskonale nawadniają i uzupełniają elektrolity.
Arbuz sprawdza się w kuchni zero-waste – jeśli zostanie wam nieco arbuzowego musu, możecie go użyć do letnich koktajli albo zrobić z niego domową lemoniadę, która wszystkich ucieszy.
Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na sałatkę z arbuza, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na: sałatkę ze szpinakiem, parmezanem i żurawiną czy też sałatkę z jarmużem, figami, bekonem i feta.
Składniki
Składniki na sałatkę dla 4 osób:
- 1 mini arbuz bezpestkowy, ok 2 kg
- 150g listków rukoli
- 200g sera feta
- pół czerwonej cebuli
- 60g podprażonych, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznika (lub dowolnych orzechów)
- garść dowolnych kiełków np rzodkiewki, brokuła lub lucerny
- składniki na dressing do sałatki:
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Słonecznik lub inne ziarna czy orzechy umieszczamy na beztłuszczowej patelni i podprażamy na złocisty kolor. Następnie odstawiamy na bok, dodamy je przed samym podaniem sałatki, tak aby nie straciły na chrupkości.
- Wszystkie składniki sosu na dressing łączymy w małym słoiczku – zakręcamy go i potrząsamy nim do momentu, aż zawartość nabierze jednolitej konsystencji.
- Arbuz przecinamy na pół i wydrążamy go łyżeczką, tak by powstały dwie małe miski ze skóry arbuza, które mogą nam posłużyć jako naturalne miski 🥣 dla naszej sałatki 🍉
- Miąższ arbuza kroimy w kostkę i układamy w przygotowanej misce z arbuza . Posypujemy pokruszoną fetą, świeżymi listkami rukoli, posiekaną w piórka czerwoną cebulą oraz kiełkami.
- Polewamy przygotowanym dressingiem i dodajemy podprażone ziarna. Serwujemy do zjedzenia od razu po przygotowaniu.
Smacznego! 😘
Dlaczego jest to zdrowe
- Letnie, sezonowe sałatki to bogactwo witamin, mikroelementów, enzymów oraz antyoksydantów.
- Stanowią one również źródło elektrolitów tak potrzebnych nam latem.
- Arbuz jest owocem niskokalorycznym, dostarczającym wiele wartości odżywczych. Owoc ten nawadnia, dostarcza potasu i witaminy C, która zwiększa efektywność wchłaniania żelaza z pożywienia.
- Jedzenie kiełków niesie dla zdrowia same korzyści. W zależności od rodzaju, zawierają one naprawdę pokaźne dawki witamin i minerałów. Oprócz witamin z grupy B, a także A, C, D, E, K czy PP, znajdziemy w nich żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, miedź czy selen.
- Kiełki są także źródłem wartościowego białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Ogromnym plusem kiełków jest ich niska kaloryczność oraz to, że są lekkostrawne.
- Sałatki to doskonale żródło błonnika pokarmowego, który odżywia mikrobiom naszych jelit, pozwala dłużej zachować sytość oraz wspomaga perystaltykę jelit.
- Z błonnika pokarmowego bakterie jelitowe wytwarzają krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regenerują i odbudowują nabłonek jelit. Dobrze odżywione bakterie jelitowe produkują min. maślan sodu, który wykazuje działanie przeciwzapalne hamując aktywność mediatorów prozapalnych w jelitach