Zdrowa i pyszna sałatka ze szpinakiem, parmezanem & żurawiną jest optymalnym posiłkiem dla osób na dietach redukujących kalorie. Dzięki swoim bogatym składnikom mineralnym i witaminom antyoksydacyjnym jest ważnym elementem diet przeciwzapalnych.
Ta zdrowa i pyszna sałatka ma wysoką zawartość błonnika, odżywiającego mikrobiom naszych jelit, pozwalajęcego dłużej zachować sytość oraz wspomagającego perystaltykę jelit. Z błonnika pokarmowego nasze bakterie jelitowe wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regenerują i odbudowują nabłonek jelit. Dobrze odżywione bakterie jelitowe produkują m.in. maślan sodu. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, hamując aktywność mediatorów prozapalnych, stymuluje on także wydłużenie kosmków w jelicie cienkim przez co zwiększa wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Maślan sodu zawarty jest także w parmezanie, czy w ogórkach kiszonych. Ten krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy stanowi główne źródło energii dla komórek nabłonka jelit, powstaje on także w jelicie grubym podczas trawienia błonnika.
Ogórki kiszone zawierają kilkaset szczepów bakterii mlekowych a ich metabolity min. kwas mlekowy, wspierają jelita, dbając o ich prawidłową strukturę, poprzez uszczelnianie ich.
Jeśli lubisz zdrowotne sałatki, a zwłaszcza optymalne na redukcje wagi, wzmocnienie i regenerację to sprawdź też koniecznie mój przepis na sałatkę z jarmużem i dodatkami.
Składniki
Składniki na 4 porcje sałatki:
- 200g młodego szpinaku
- 60g sera typu parmezan
- 3 garście suszonej żurawiny
- ½ czerwonej cebuli
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 garście kiełków rzodkiewki
- 100g orzechów nerkowca
- 4 ogórki kiszone
- ocet balsamiczny do polania
- 1 łyżeczka tymianku lub kilka gałązek świeżego
- sól i chili według uznania
Sposób przygotowania
- Liście szpinaku umyć, oddzielić od twardszych części i w razie potrzeby podzielić na mniejsze kawałki. Pozostałe, twardsze elementy szpinaku można dodać do zupy, jajecznicy lub dań jednogarnkowych (zero waste)
- Cebulę pokroić w piórka.
- Suszone pomidory posiekać; do sałatki można dodać też trochę zalewy z suszonych pomidorów.
- Orzechy nerkowca podprażyć na patelni (jeśli nie są kupione jako prażone).
- Ser typu parmezan pociąć w cienkie plastry np. za pomocą obieraczki do warzyw.
- Wszystkie składniki połączyć oraz dodać żurawinę, kiełki i przyprawy.
- Polecam podawać sałatkę polaną octem balsamicznym.
Dlaczego jest to zdrowe
- Bogata zawartość błonnika pokarmowego w tej sałatce odżywia mikrobiom jelit, pozwala dłużej zachować sytość oraz wspomaga perystaltykę jelit. Z błonnika pokarmowego nasze bakterie jelitowe wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regenerują i odbudowują nabłonek jelit. Dobrze odżywione bakterie jelitowe produkują m.in. maślan sodu.
- Prawidłowy mikrobiom usprawnia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych wpływając przez to na właściwą masę ciała. Wspiera układ immunologiczny i układ nerwowy.
- Ogórki kiszone stanowią źródło naturalnych symbiotyków i zawierają kilkaset różnych szczepów bakterii mlekowych; ich metabolity to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które m.in. uszczelniają nasze jelita. Poza tym stanowią główne źródło energii dla komórek nabłonka jelita.
- Skiełkowane ziarna zawierają enzymy, które ułatwiają przyswajanie składników odżywczych takich jak węglowodany, tłuszcze, makro- i mikroskładniki czy pierwiastki śladowe przez organizm.
- Składniki zawarte w sałatce ze szpinakiem, żurawiną, kiełkami, ogórkami kiszonymi chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wspierają procesy antyoksydacyjne.
Prawdziwie NIEBO W GĘBIE!!!
Ciesze się że przepis przypadł do gustu! 🙂
[…] ten prosty i szybki przepis na sałatkę z arbuza, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na: sałatkę ze szpinakiem, parmezanem i żurawiną czy też sałatkę z jarmużem, figami, bekonem i […]