Sałatka ze szpinakiem, parmezanem & żurawiną: witaminy i symbiotyki

Naturalne źródło błonnika, symbiotyków i enzymów, które dbają o jelita i wspierają układ immunologiczny. Składniki jak szpinak, żurawina, kiełki i ogórki kiszone pełne są antyoksydantów, chroniących przed wolnymi rodnikami.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Sałatka ze szpitaniem, parmezanem i żurawiną

Zdrowa i pyszna sałatka ze szpinakiem, parmezanem & żurawiną jest optymalnym posiłkiem dla osób na dietach redukujących kalorie. Dzięki swoim bogatym składnikom mineralnym i witaminom antyoksydacyjnym jest ważnym elementem diet przeciwzapalnych.

Ta zdrowa i pyszna sałatka ma wysoką zawartość błonnika, odżywiającego mikrobiom naszych jelit, pozwalajęcego dłużej zachować sytość oraz wspomagającego perystaltykę jelit. Z błonnika pokarmowego nasze bakterie jelitowe wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regenerują i odbudowują nabłonek jelit. Dobrze odżywione bakterie jelitowe produkują m.in. maślan sodu.  Wykazuje on działanie przeciwzapalne, hamując aktywność mediatorów prozapalnych, stymuluje on także wydłużenie kosmków w jelicie cienkim przez co zwiększa wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Maślan sodu zawarty jest także w parmezanie, czy w ogórkach kiszonych. Ten krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy stanowi główne źródło energii dla komórek nabłonka jelit, powstaje on także w jelicie grubym podczas trawienia błonnika.

Ogórki kiszone zawierają kilkaset szczepów bakterii mlekowych a ich metabolity min. kwas mlekowy, wspierają jelita, dbając o ich prawidłową strukturę, poprzez uszczelnianie ich.

Jeśli lubisz zdrowotne sałatki, a zwłaszcza optymalne na redukcje wagi, wzmocnienie i regenerację to sprawdź też koniecznie mój przepis na sałatkę z jarmużem i dodatkami.

Składniki na sałatkę ze szpitaniem, parmezanem i żurawiną

Składniki

Składniki na 4 porcje sałatki:

  • 200g młodego szpinaku
  • 60g sera typu parmezan
  • 3 garście suszonej żurawiny
  • ½ czerwonej cebuli
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 garście kiełków rzodkiewki
  • 100g orzechów nerkowca 
  • 4 ogórki kiszone
  • ocet balsamiczny do polania
  • 1 łyżeczka tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • sól i chili według uznania

Sposób przygotowania

  1. Liście szpinaku umyć, oddzielić od twardszych części i w razie potrzeby podzielić na mniejsze kawałki. Pozostałe, twardsze elementy szpinaku można dodać do zupy, jajecznicy lub dań jednogarnkowych (zero waste)
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Suszone pomidory posiekać; do sałatki można dodać też trochę zalewy z suszonych pomidorów.
  4. Orzechy nerkowca podprażyć na patelni (jeśli nie są kupione jako prażone).
  5. Ser typu parmezan pociąć w cienkie plastry np. za pomocą obieraczki do warzyw.
  6. Wszystkie składniki połączyć oraz dodać żurawinę, kiełki i przyprawy.
  7. Polecam podawać sałatkę polaną octem balsamicznym.
Sałatka ze szpitaniem, parmezanem i żurawiną - kiełki, tymianek i ocet balsamiczny

Dlaczego jest to zdrowe

  • Bogata zawartość błonnika pokarmowego w tej sałatce odżywia mikrobiom jelit, pozwala dłużej zachować sytość oraz wspomaga perystaltykę jelit. Z błonnika pokarmowego nasze bakterie jelitowe wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regenerują i odbudowują nabłonek jelit. Dobrze odżywione bakterie jelitowe produkują m.in. maślan sodu.
  • Prawidłowy mikrobiom usprawnia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych wpływając przez to na właściwą masę ciała. Wspiera układ immunologiczny i układ nerwowy.
  • Ogórki kiszone stanowią źródło naturalnych symbiotyków i zawierają kilkaset różnych szczepów bakterii mlekowych; ich metabolity to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które m.in. uszczelniają nasze jelita. Poza tym stanowią główne źródło energii dla komórek nabłonka jelita.   
  • Skiełkowane ziarna zawierają enzymy, które ułatwiają przyswajanie składników odżywczych takich jak węglowodany, tłuszcze, makro- i mikroskładniki czy pierwiastki śladowe przez organizm. 
  • Składniki zawarte w sałatce ze szpinakiem, żurawiną, kiełkami, ogórkami kiszonymi chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wspierają procesy antyoksydacyjne.


Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
3 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
1 rok temu

Prawdziwie NIEBO W GĘBIE!!!

trackback

[…] ten prosty i szybki przepis na sałatkę z arbuza, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na: sałatkę ze szpinakiem, parmezanem i żurawiną czy też sałatkę z jarmużem, figami, bekonem i […]

3
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx