Prosta shakshuka na każdą porę dnia – szybkie danie low carb & keto

Shakshuka to klasyczne danie północnoafrykańskie i bliskowschodnie, które spożywa się na śniadanie lub dowolny posiłek dnia. Prosty i szybki posiłek, idealny na dietę keto, low carb, LCHF, paleo, bez glutenu.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Shakshuka

Shakshuka to proste i szybkie danie na dowolną porę dnia, idealne na diety keto, low carb, LCHF, paleo, bez glutenu. Danie to wywodzi się z kuchni północnoafrykańskiej i bliskowschodniej. W Izraelu shakshuka jest nawet potrawą narodową a dosłownie oznacza mieszankę. Tradycyjna wersja wykorzystuje pomidory, cebulę i przyprawy jako bazę, a na wierzchu jajka w koszulce.

Jest bardzo dobrą niskowęglowodanową opcją na śniadania dla osób z chorobami metabolicznymi. Nie powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi a trzustka nie musi produkować nadmiernie insuliny. Niskie stężenie insuliny pozwala odblokować komórki i uwrażliwić je na ten hormon, równocześnie staje się możliwe spalanie tkanki tłuszczowej – to właśnie z tłuszczów musimy pozyskać energię. Jest to mechanizm, w którym przez odebranie tkankom insuliny uwrażliwia się je i zaczynają one znowu reagować na obecność insuliny.

Problem insulinooporności jest coraz częstszy i niesie ze sobą wiele powikłań. Może prowadzić do cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, stłuszczenia wątroby NAFLD, PCOS, hiperurykemii i kamicy nerkowej czy dny moczanowej, a także dysfunkcji śródbłonka-czyli warstwy wyścielającej naczynia krwionośne.

Składniki na shakshuke

Składniki

Składniki na 2 porcje:

  • 5 jajek
  • 200g pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 cebula czerwona
  • 1 duża papryka
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1|3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól himalajska według uznania
  • masło klarowane do smażenia
  • natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra do posypania

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kumin rzymski i cebulę, a po 2-3 minutach paprykę, chili i wyciśnięty przez prasę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut.
  3. Następnie dodać pokrojone pomidory. Całość dusić przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, doprawić do smaku solą, słodką papryką oraz pieprzem.
  4. Sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji. W sosie zrobić dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka. Patelnię można przykryć pokrywką, to przyspiesza proces ścinania jajek ale jeśli żółtka mają być półpłynne to lepiej cierpliwie poczekać doglądając potrawę bez używania przykrywki.
  5. Podawać z posiekaną pietruszką, kolendrą lub szczypiorkiem. 

Przygotowanie shakshuki
Przygotowanie shakshuki
Przygotowanie shakshuki
Przygotowanie shakshuki

Dlaczego jest to zdrowe

  • Shakshuka jest bardzo dobrą opcją śniadaniową, gdyż nie podnosi zbytnio poziomu glukozy we krwi, umożliwia zachowanie dłuższych przerw między posiłkami, dając uczucie sytości.
  • Insulina obniża poziom cukru we krwi u zdrowych osób do czterech godzin po posiłku, po tym czasie organizm korzysta z rezerw i dochodzi do spalania tkanki tłuszczowej i glikogenu. Nasz organizm ma w tym czasie szansę zregenerować się.
  • Reguluje gospodarkę hormonalną.
  • We krwi stężenie glukozy powinno być stałe i umiarkowane. Jednymi z gorszych wariantów śniadaniowych zwłaszcza dla osób chorych metabolicznie są śniadania wysokowęglowodanowe takie jak np. owsianki, pieczywo, pancakes, płatki z mlekiem, wszystkie opcje śniadań na słodko itp. Shakshuka jest tutaj świetną alternatywą!

Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
8 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] jajek należą do moich ulubionych. Spożywam jajka w różnej postaci: jajecznica, omlety, shakshuka, jajka faszerowane z curry, łososiem, jajka po benedyktyńsku, jajka sadzone z awokado, frittata […]

trackback

[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis na omlet z kurkami i interesują Cię również inne białkowe śniadania, koniecznie sprawdź moje przepisy na omlet francuski oraz prostą shakshukę. […]

trackback

[…] papryki, koniecznie sprawdź moje przepisy na spaghetti z cukinii, zdrowe placki z cukinii czy prostą shakshukę – prezentowana tutaj pasta będzie się świetnie z nimi […]

trackback

[…] low-carb & keto pasty z pieczonej papryki w kombinacji z opisanymi również na moim blogu prostą shakshuką, keto plackami z cukinii czy też keto mararonem z cukinii opisanym w przepisie na spaghetti z […]

trackback

[…] śniadanie w formie omletu, prostą shakshukę oraz znakomitą keto opcję na lunch: pizzę na spodzie z […]

trackback

[…] śniadanie w formie omletu, prostą shakshukę oraz znakomitą keto opcję na lunch: pizzę na spodzie z […]

trackback

[…] śniadanie w formie omletu, prostą shakshukę oraz znakomitą keto opcję na lunch: pizzę na spodzie z […]

trackback

[…] Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na zdrową keto pizze bez mąki, bez glutenu i bez drożdży, sprawdź też koniecznie moje przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora, keto śniadanie w formie omletu czy prostą shakshukę. […]

8
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx