Pesto z pietruszki: naturalny suplement na odporność

Bogate źródło wapnia, witaminy A, C, kwasu foliowego, żelaza, magnezu oraz chlorofilu a zawarty w pesto czosnek ma silne działanie wzmacniające odporność, przeciwwirusowe (także przeciw Covid), przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwmiażdżycowe.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Pesto z pietruszki

Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości w starożytnej Grecji pietruszka była uznana za roślinę świętą. Jest ona bogatym źródłem wapnia, witaminy A, C, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, fosforu, błonnika i chlorofilu. Zawarta w pesto z pietruszki witamina C oraz czosnek mają silne działanie wzmacniające odporność, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwmiażdżycowe. Jest również fantastyczną bronią w walce z Covid, a natka pietruszki całkowicie niweluje niepożądany zapach czosnku. 

Moje dzieci uwielbiają to pesto – nie ma lepszego sposobu żeby zjadły tyle pietruszki z czosnkiem 😃🤭

Świetnie sprawdza się jako pasta do smarowania pieczywa jak również naleśników czy spaghetti. Szczególnie polecam jako dodatek do omletu francuskiego.

Składniki na pesto z pietruszki

Składniki

Składniki w ilościach z których ja uzyskałam 4 słoiczki po 180 g:

  • 3 duże pęczki natki pietruszki
  • 250 g sera typu parmezan (Parmigiano Reggiano)
  • 150 g prażonych nerkowców
  • 80 g prażonego słonecznika
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól gruboziarnista według uznania
  • łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek (użyłam oliwy greckiej)
Posiekane składniki
Pesto w słoiczku
Pesto podane do stołu

Sposób przygotowania

  1. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i pociąć drobniej. Orzechy posiekać i podprażyć ze słonecznikiem na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce.
  2. Wszystkie składniki zmiksować dodając oliwę z oliwek tak by pesto nie było ani zbyt płynne ani zbyt suche.
  3. Gotowe pesto przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.

Uwagi dodatkowe:

  • Aby móc dłużej przechowywać pesto należy “odciąć” mu dopływ tlenu, zalewając powierzchnię pesto cienką warstwą oliwy z oliwek.
  • Używam zawsze delikatnej oliwy z oliwek bez nuty goryczy, najlepiej sprawdza się oliwa grecka. Oliwa włoska jest zazwyczaj bardziej ostra.
  • Aby pesto było idealne nie należy go za długo miksować, zioła wtedy więdną. Im krócej tym lepiej.
  • Ilość gotowego pesto u każdego może być różna, mimo że ilość składników wyjściowych była ta sama. Zależy to od mocy, z jaką miksujemy składniki i tego jak ciasno ułożymy pesto do słoiczków. Ja uzyskałam z podanej ilości składników 4 słoiczki po 180 g.

Dlaczego jest to zdrowe

  • Bogate źródło źródło wapnia, witaminy A, C, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, fosforu, błonnika, chlorofilu
  • Witamina C i wysoki udział czosnku czyni pesto świetnym posiłkiem w okresie przeziębień, infekcji wirusowych (także Covid) i bakteryjnych
  • Wspaniale wzmacnia układ immunologiczny
  • Wysoka zawartość żelaza pomaga zapobiec niedokrwistości, działa krwiotwórczo
  • Ze względu na zawartość chlorofilu oczyszcza organizm z toksyn i działa antyseptycznie
  • Eliminuje nadmiar wody z organizmu
  • Niski indeks glikemiczny

Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 2 głosy
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
6 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] tym niebywale smacznym. Spaghetti z cukinii także bardzo dobrze komponuje się z pesto np. polecam pesto z pietruszki z mojego […]

trackback

[…] Ci się ten przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdź też koniecznie mój przepis na pesto z pietruszki. Szczególnie polecam łączenie moich […]

trackback

[…] na jajka faszerowane pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdź też koniecznie mój przepis na pesto z pietruszki. Szczególnie polecam łączenie moich pesto (czy to z czosnku niedźwiedziego czy z […]

trackback

[…] na jajka faszerowane pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdź też koniecznie mój przepis na pesto z pietruszki. Szczególnie polecam łączenie moich pesto (czy to z czosnku niedźwiedziego czy z […]

trackback

[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis na syrop z pigwy na odporność, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na sok z pokrzywy, sok z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego czy pesto z pietruszki. […]

trackback

[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis na konfiturę z pigwy oraz znasz już przepis na syrop z pigwy na odporność, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na sok z pokrzywy, sok z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego czy pesto z pietruszki. […]

6
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx