Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości w starożytnej Grecji pietruszka była uznana za roślinę świętą. Jest ona bogatym źródłem wapnia, witaminy A, C, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, fosforu, błonnika i chlorofilu. Zawarta w pesto z pietruszki witamina C oraz czosnek mają silne działanie wzmacniające odporność, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwmiażdżycowe. Jest również fantastyczną bronią w walce z Covid, a natka pietruszki całkowicie niweluje niepożądany zapach czosnku.
Moje dzieci uwielbiają to pesto – nie ma lepszego sposobu żeby zjadły tyle pietruszki z czosnkiem 😃🤭
Świetnie sprawdza się jako pasta do smarowania pieczywa jak również naleśników czy spaghetti. Szczególnie polecam jako dodatek do omletu francuskiego.
Składniki
Składniki w ilościach z których ja uzyskałam 4 słoiczki po 180 g:
- 3 duże pęczki natki pietruszki
- 250 g sera typu parmezan (Parmigiano Reggiano)
- 150 g prażonych nerkowców
- 80 g prażonego słonecznika
- 3-4 ząbki czosnku
- Sól gruboziarnista według uznania
- łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek (użyłam oliwy greckiej)
Sposób przygotowania
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć i pociąć drobniej. Orzechy posiekać i podprażyć ze słonecznikiem na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce.
- Wszystkie składniki zmiksować dodając oliwę z oliwek tak by pesto nie było ani zbyt płynne ani zbyt suche.
- Gotowe pesto przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.
Uwagi dodatkowe:
- Aby móc dłużej przechowywać pesto należy “odciąć” mu dopływ tlenu, zalewając powierzchnię pesto cienką warstwą oliwy z oliwek.
- Używam zawsze delikatnej oliwy z oliwek bez nuty goryczy, najlepiej sprawdza się oliwa grecka. Oliwa włoska jest zazwyczaj bardziej ostra.
- Aby pesto było idealne nie należy go za długo miksować, zioła wtedy więdną. Im krócej tym lepiej.
- Ilość gotowego pesto u każdego może być różna, mimo że ilość składników wyjściowych była ta sama. Zależy to od mocy, z jaką miksujemy składniki i tego jak ciasno ułożymy pesto do słoiczków. Ja uzyskałam z podanej ilości składników 4 słoiczki po 180 g.
Dlaczego jest to zdrowe
- Bogate źródło źródło wapnia, witaminy A, C, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, fosforu, błonnika, chlorofilu
- Witamina C i wysoki udział czosnku czyni pesto świetnym posiłkiem w okresie przeziębień, infekcji wirusowych (także Covid) i bakteryjnych
- Wspaniale wzmacnia układ immunologiczny
- Wysoka zawartość żelaza pomaga zapobiec niedokrwistości, działa krwiotwórczo
- Ze względu na zawartość chlorofilu oczyszcza organizm z toksyn i działa antyseptycznie
- Eliminuje nadmiar wody z organizmu
- Niski indeks glikemiczny
[…] tym niebywale smacznym. Spaghetti z cukinii także bardzo dobrze komponuje się z pesto np. polecam pesto z pietruszki z mojego […]
[…] Ci się ten przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdź też koniecznie mój przepis na pesto z pietruszki. Szczególnie polecam łączenie moich […]
[…] na jajka faszerowane pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdź też koniecznie mój przepis na pesto z pietruszki. Szczególnie polecam łączenie moich pesto (czy to z czosnku niedźwiedziego czy z […]
[…] na jajka faszerowane pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdź też koniecznie mój przepis na pesto z pietruszki. Szczególnie polecam łączenie moich pesto (czy to z czosnku niedźwiedziego czy z […]
[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis na syrop z pigwy na odporność, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na sok z pokrzywy, sok z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego czy pesto z pietruszki. […]
[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis na konfiturę z pigwy oraz znasz już przepis na syrop z pigwy na odporność, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na sok z pokrzywy, sok z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego czy pesto z pietruszki. […]