Pesto z czosnku niedźwiedziego na wiosenny detoks i odporność

Pesto na detoks, działanie przeciwzapalnie, przeciwnowotworowe oraz wzmocnienie układu pokarmowego i odpornościowego. Dodatkowo: naturalny środek przeciw pasożytom i pomoc w leczeniu reumatyzmu.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego to wspaniały sposób na wiosenny detoks i wzmocnienie odporności.

Sezon na czosnek niedźwiedzi przypada na początek marca i trwa on aż do maja. Zbieranie czosnku niedźwiedziego można wspaniale połączyć z wiosennymi spacerami po lesie 🌲❤️

Opisane tutaj pesto jest świetną formą na wykorzystanie prozdrowotnych własności czosnku niedźwiedziego.

Duże ilości związków siarki, kwasów fenolowych i innych substancji lotnych zawartych w czosnku niedźwiedzim zostają uwolnione w wyniku rozdrobnienia liści czosnku. Związki siarki wspierają procesy detoksykacji organizmu, wzmacniają wątrobę i wpływają pozytywnie na układ pokarmowy. Zobojętniają one toksyny i wiążą metale ciężkie w związki, które są następnie wydalane.

Pesto z czosnku niedźwiedziego działa także jako silny przeciwutleniacz. Według badań opublikowanych przez Journal of the American Cancer Society, związki siarki są wyjątkowo skuteczne nawet wobec glejaka. Mogą być używane jako nieinwazyjna terapia wspomagająca leczenie chorób nowotworowych.

Czosnek niedźwiedzi działa także stymulująco na produkcję immunoglobulin, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy. Warto nadmienić, że zwykły czosnek ma dużo mniejsze spektrum działania niż czosnek niedźwiedzi!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdź też koniecznie mój przepis na pesto z pietruszki. Szczególnie polecam łączenie moich pesto:

  • w wersji śniadaniowej z omletem na który przepis znajdziesz tutaj
  • w wersji obiadowej ze zdrowym makaronem z cukinii na który przepis znajdziesz tutaj
Składniki na pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki

Składniki na 3 słoiczki po 180 g:

  • 300 g czosnku niedźwiedziego
  • 150 g sera typu parmezan (Parmigiano Reggiano)
  • 100 g prażonych orzechów (u mnie w tym wykonaniu orzechy włoskie ale jeszcze lepiej sprawdzą się prażone nerkowce)
  • 150-250 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania

  1. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie rozdrobnić.
  2. Zrumienione na patelni orzechy rozdrobnić. Ja użyłam orzechy włoskie ale najlepiej sprawdzą się tutaj orzechy nerkowca gdyż są delikatne w smaku i nadadzą kremową konsystencję. 
  3. Parmezan zetrzeć na tarce.
  4. Wszystkie składniki zmiksować do gładkiej masy dodając oliwę z oliwek tak by pesto nie było ani zbyt płynne ani zbyt suche.
  5. W razie potrzeby dosolić. 
  6. Gotowe pesto przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.

Uwagi dodatkowe:

  • Aby móc dłużej przechowywać pesto należy “odciąć” mu dopływ tlenu, zalewając na sam koniec powierzchnię pesto cienką warstwą oliwy z oliwek.
  • Używam zawsze delikatnej oliwy z oliwek bez nuty goryczy, najlepiej sprawdza się oliwa grecka. Oliwa włoska jest zazwyczaj bardziej ostra.
  • Aby pesto było idealne nie należy go za długo miksować, zioła wtedy więdną. Im krócej tym lepiej (do uzyskania konsystencji pesto).
  • Ilość gotowego pesto u każdego może być różna, mimo że ilość składników wyjściowych jest ta sama. Zależy to od tego jak bardzo zmiksujemy składniki i tego jak ciasno ułożymy pesto do słoiczków.


Dlaczego jest to zdrowe

  • Czosnek niedźwiedzi dzięki wysokiej zawartości związków siarki wykazuje silne działanie odtruwające organizm, usprawnia pracę jelit oraz wzmaga wydzielanie żółci
  • Duża zawartość siarki jest ponadto bardzo pomocna w leczeniu reumatyzmu gdyż regeneruje chrząstki stawowe i działa przeciwzapalnie
  • Działa jako silny przeciwutleniacz
  • Kwasy fenolowe i inne substancje lotne zawarte w czosnku niedźwiedzim rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach w trakcie przeziębienia, grypy oraz w innych infekcjach układu oddechowego
  • Bakteriobójcze działanie czosnku niedźwiedziego podobne jest do antybiotykoterapii
  • Działa stymulująco na produkcję immunoglobulin wzmacniając układ odpornościowy
  • Może być stosowany jako naturalny środek przeciw pasożytom układu pokarmowego takim jak glista ludzka, owsiki a nawet tasiemiec
  • Czosnek niedźwiedzi ma dużą zawartość adenozyny przez co zmniejsza lepkość krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów i obniża ciśnienie tętnicze
  • Zawiera dużo żelaza, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest bardzo dobrze przyswajalne


Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 3 głosy
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
6 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
1 rok temu

Super smak, dodatek do twarogu 🙂

trackback

[…] faszerowane pesto z czosnku niedźwiedziego to uczta dla zdrowia i podniebienia. Czosnek niedźwiedzi to ogrom prozdrowotnych właściwości, […]

trackback

[…] Przygotowujemy pesto z czosnku niedźwiedziego do faszerowania dziesięciu jajek z ilości składników podanych powyżej w tym przepisie. Sposób przygotowania pesto opisany jest tutaj. […]

trackback

[…] na odporność, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na sok z pokrzywy, sok z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego czy pesto z […]

trackback

[…] na odporność, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na sok z pokrzywy, sok z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego czy pesto z […]

6
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx