Pasta z pieczonej papryki: low-carb & keto aromatyczna muhammara

Nowa odsłona tradycyjnej pasty z pieczonej papryki w wersji low-carb & keto. Ta aromatyczna muhammara to także bogactwo likopenu, luteiny i kwasu foliowego. Sprawdź, jak przygotować tę prostą i wyjątkową pastę, idealną do grillowanych potraw i nie tylko.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:

Dzielę się dzisiaj z Wami moim autorskim przepisem na pastę z pieczonej papryki, czyli low-carb & keto muhammarę. Ta aromatyczna kompozycja doskonale wpisuje się w potrzeby osób stosujących diety niskowęglowodanowe. Sprawdźcie, jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą ta wyjątkowa pasta i jak łatwo możecie ją przygotować w domu

Pasta z pieczonej papryki z orzechami to duża dawka likopenu, antyoksydantów i innych związków wysoko odżywczych.

Zachęcem do wypróbowania opisanej w tym wpisie low-carb & keto pasty z pieczonej papryki w kombinacji z opisanymi również na moim blogu prostą shakshuką, keto plackami z cukinii czy też keto mararonem z cukinii opisanym w przepisie na spaghetti z cukinii.


Składniki

Składniki na słoiczek ok 400ml:

  • 6 średnich czerwonych papryk
  • 200 g prażonych orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka stołowa przyprawy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka stołowa przyprawy masala
  • Masło klarowane do zapieczenia warzyw
  • Kilka łyżek oliwy extra virgine
  • Gałązka bazylii
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Oczyść papryki z gniazd nasionowych, ułóż je razem z cebulą i czosnkiem na papierze pergaminowym. Posmaruj warzywa masłem klarowanym, posyp przyprawą masala i piecz w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Podpraż orzechy nerkowca na suchej patelni, a następnie rozdrobnij je blenderem.
  3. Umieść wszystkie składniki w naczyniu i zblenduj, aby uzyskać jednolitą pastę.
  4. Podawaj pastę z pieczonej papryki z orzechami z kiełkami rzodkiewki, polaną oliwą z oliwek.

Smacznego!


Dlaczego jest to zdrowe

  • Bogactwo likopenu
  • Obniżenie stresu oksydacyjnego i wsparcie układu krążenia
  • Ochrona wzroku dzięki luteinie i zeaksantynie
  • Wzmacnianie odporności poprzez wzrost limfocytów T
  • Źródło kwasu foliowego
  • Właściwości bakteriobójcze, tonizujące, przeciwzapalne i antyseptyczne dzięki kapsaicynie i pochodnym
  • Rutyna i witamina C dla wzmacniania naczyń krwionośnych

Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
0 0 głosy
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
0 Komentarze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx