Dzielę się dzisiaj z Wami moim autorskim przepisem na pastę z pieczonej papryki, czyli low-carb & keto muhammarę. Ta aromatyczna kompozycja doskonale wpisuje się w potrzeby osób stosujących diety niskowęglowodanowe. Sprawdźcie, jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą ta wyjątkowa pasta i jak łatwo możecie ją przygotować w domu
Pasta z pieczonej papryki z orzechami to duża dawka likopenu, antyoksydantów i innych związków wysoko odżywczych.
Zachęcem do wypróbowania opisanej w tym wpisie low-carb & keto pasty z pieczonej papryki w kombinacji z opisanymi również na moim blogu prostą shakshuką, keto plackami z cukinii czy też keto mararonem z cukinii opisanym w przepisie na spaghetti z cukinii.
Składniki
Składniki na słoiczek ok 400ml:
- 6 średnich czerwonych papryk
- 200 g prażonych orzechów nerkowca
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka stołowa przyprawy z suszonych pomidorów
- 1 łyżka stołowa przyprawy masala
- Masło klarowane do zapieczenia warzyw
- Kilka łyżek oliwy extra virgine
- Gałązka bazylii
- Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Oczyść papryki z gniazd nasionowych, ułóż je razem z cebulą i czosnkiem na papierze pergaminowym. Posmaruj warzywa masłem klarowanym, posyp przyprawą masala i piecz w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Podpraż orzechy nerkowca na suchej patelni, a następnie rozdrobnij je blenderem.
- Umieść wszystkie składniki w naczyniu i zblenduj, aby uzyskać jednolitą pastę.
- Podawaj pastę z pieczonej papryki z orzechami z kiełkami rzodkiewki, polaną oliwą z oliwek.
Smacznego!
Dlaczego jest to zdrowe
- Bogactwo likopenu
- Obniżenie stresu oksydacyjnego i wsparcie układu krążenia
- Ochrona wzroku dzięki luteinie i zeaksantynie
- Wzmacnianie odporności poprzez wzrost limfocytów T
- Źródło kwasu foliowego
- Właściwości bakteriobójcze, tonizujące, przeciwzapalne i antyseptyczne dzięki kapsaicynie i pochodnym
- Rutyna i witamina C dla wzmacniania naczyń krwionośnych