Białkowe śniadanie: omlet francuski z pomidorami i pesto z pietruszki

Białkowe śniadanie przyspiesza metabolizm, jest jak zastrzyk energii. Brak gwałtownego wyrzutu insuliny pozwala łatwiej przeniknąć tyrozynie do mózgu. Wspomaga produkcje dopaminy i adrenaliny, odpowiadających za szybkie reakcje i stan gotowości do działania.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Białkowe śniadanie: omlet francuski z pomidorami i pesto z pietruszki

Śniadania białkowe z udziałem jajek należą do moich ulubionych. Spożywam jajka w różnej postaci: jajecznica, omlety, shakshuka, jajka faszerowane z curry, łososiem, jajka po benedyktyńsku, jajka sadzone z awokado, frittata czyli jajka z warzywami. Białkowe śniadanie przyspiesza metabolizm, jest jak zastrzyk energii bez szybkiego spadku mocy. Brak gwałtownego wyrzutu insuliny (jak w przypadku śniadań węglowodanowych) pozwala łatwiej przeniknąć tyrozynie do mózgu, gdzie jest zużywana jako substrat do produkcji dopaminy i adrenaliny. Te hormony odpowiadają za szybkie reakcje i stan gotowości do działania.

Rano trzustka jest najbardziej wrażliwa na węglowodany, więc warto ją “oszczędzić” wybierając białkowe śniadanie.

Po nocnym odpoczynku cukier jest stabilny a stan ten może się długi czas utrzymać dzięki śniadaniom białkowym. Tryptofan, tyrozyna i fenyloalanina są aminokwasami, których nasz organizm sam nie wyprodukuje i trzeba je dostarczyć z pożywieniem. Są one prekursorami neuroprzekaźników, które umożliwiają tworzenie się kaskad sygnałowych w naszym organizmie. Tryptofan jest prekursorem serotoniny-hormonu szczęścia ale bez tryptofanu nie wytworzy się melatonina, która umożliwia prawidłową regulację cyklu dobowego i regenerację organizmu. Tyrozyna i fenyloalanina są ze sobą ściśle związane, stanowią niezbędny element do wytwarzania dopaminy.


Składniki

Składniki na 1 porcję:

  • 3 jajka
  • 60 ml mleka(1/4 szklanki), ja często wybieram mleko kokosowe
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku

Dodatki:


Sposób przygotowania

  1. Do miski rozbić jajka, dodać mleko, sól i ubić trzepaczką.
  2. Rozpuścić tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlać jajka.
  3. Pod koniec smażenia nakładać na dość jeszcze płynną masę dodatki (np. pokrojoną w kostkę szynkę, szczypiorek, koperek).
  4. Masa ścina się po 4-5 minutach, wtedy składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.
  5. Podajemy z dodatkami wedle własnego uznania; gorąco zachęcam podawać z pesto z pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorkami.

Sposób przygotowania znakomitego dodatku jakim jest pesto z pietruszki można znaleźć tutaj.


Dlaczego jest to zdrowe

  • Przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości na długi czas
  • Źródło aminokwasów egzogennych
  • Źródło luteiny i witamin ADEC
  • Żółtko jajek ma korzystny wpływ na pracę mózgu
  • Cholina jest istotnym składnikiem w procesie syntezy neuroprzekaźnika acetylocholiny, odpowiedzialnej za nasz nastrój, pamięć, prace mięśni i ogólne funkcje układu nerwowego
  • Wspomagając syntezę dopaminy i adrenaliny, odpowiadające za szybkie reakcje i stan gotowości do działania
  • Nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi
  • Wszystkie zdrowotne zalety pesto z pietruszki

Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
0 0 głosy
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
5 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] Świetnie sprawdza się jako pasta do smarowania pieczywa jak również naleśników czy spaghetti. Szczególnie polecam jako dodatek do omletu francuskiego. […]

trackback

[…] w wersji śniadaniowej z omletem na który przepis znajdziesz tutaj […]

trackback

[…] i interesują Cię również inne białkowe śniadania, koniecznie sprawdź moje przepisy na omlet francuski oraz prostą […]

trackback

[…] i interesują Cię również inne białkowe śniadania, koniecznie sprawdź moje przepisy na omlet francuski oraz prostą […]

trackback

[…] w wersji śniadaniowej z omletem na który przepis znajdziesz tutaj […]

5
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx