Śniadania białkowe z udziałem jajek należą do moich ulubionych. Spożywam jajka w różnej postaci: jajecznica, omlety, shakshuka, jajka faszerowane z curry, łososiem, jajka po benedyktyńsku, jajka sadzone z awokado, frittata czyli jajka z warzywami. Białkowe śniadanie przyspiesza metabolizm, jest jak zastrzyk energii bez szybkiego spadku mocy. Brak gwałtownego wyrzutu insuliny (jak w przypadku śniadań węglowodanowych) pozwala łatwiej przeniknąć tyrozynie do mózgu, gdzie jest zużywana jako substrat do produkcji dopaminy i adrenaliny. Te hormony odpowiadają za szybkie reakcje i stan gotowości do działania.
Rano trzustka jest najbardziej wrażliwa na węglowodany, więc warto ją “oszczędzić” wybierając białkowe śniadanie.
Po nocnym odpoczynku cukier jest stabilny a stan ten może się długi czas utrzymać dzięki śniadaniom białkowym. Tryptofan, tyrozyna i fenyloalanina są aminokwasami, których nasz organizm sam nie wyprodukuje i trzeba je dostarczyć z pożywieniem. Są one prekursorami neuroprzekaźników, które umożliwiają tworzenie się kaskad sygnałowych w naszym organizmie. Tryptofan jest prekursorem serotoniny-hormonu szczęścia ale bez tryptofanu nie wytworzy się melatonina, która umożliwia prawidłową regulację cyklu dobowego i regenerację organizmu. Tyrozyna i fenyloalanina są ze sobą ściśle związane, stanowią niezbędny element do wytwarzania dopaminy.
Składniki
Składniki na 1 porcję:
- 3 jajka
- 60 ml mleka(1/4 szklanki), ja często wybieram mleko kokosowe
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- szczypta soli
- pieprz do smaku
Dodatki:
- pesto z pietruszki
- pomidory, szczypiorek, koperek, szynka dobrej jakości
Sposób przygotowania
- Do miski rozbić jajka, dodać mleko, sól i ubić trzepaczką.
- Rozpuścić tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlać jajka.
- Pod koniec smażenia nakładać na dość jeszcze płynną masę dodatki (np. pokrojoną w kostkę szynkę, szczypiorek, koperek).
- Masa ścina się po 4-5 minutach, wtedy składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.
- Podajemy z dodatkami wedle własnego uznania; gorąco zachęcam podawać z pesto z pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorkami.
Sposób przygotowania znakomitego dodatku jakim jest pesto z pietruszki można znaleźć tutaj.
Dlaczego jest to zdrowe
- Przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości na długi czas
- Źródło aminokwasów egzogennych
- Źródło luteiny i witamin ADEC
- Żółtko jajek ma korzystny wpływ na pracę mózgu
- Cholina jest istotnym składnikiem w procesie syntezy neuroprzekaźnika acetylocholiny, odpowiedzialnej za nasz nastrój, pamięć, prace mięśni i ogólne funkcje układu nerwowego
- Wspomagając syntezę dopaminy i adrenaliny, odpowiadające za szybkie reakcje i stan gotowości do działania
- Nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi
- Wszystkie zdrowotne zalety pesto z pietruszki
[…] Świetnie sprawdza się jako pasta do smarowania pieczywa jak również naleśników czy spaghetti. Szczególnie polecam jako dodatek do omletu francuskiego. […]
[…] w wersji śniadaniowej z omletem na który przepis znajdziesz tutaj […]
[…] i interesują Cię również inne białkowe śniadania, koniecznie sprawdź moje przepisy na omlet francuski oraz prostą […]
[…] i interesują Cię również inne białkowe śniadania, koniecznie sprawdź moje przepisy na omlet francuski oraz prostą […]
[…] w wersji śniadaniowej z omletem na który przepis znajdziesz tutaj […]