Kulki kokosowe czyli domowe zdrowe Rafello to bardzo szybki przepis na znakomite słodkości. Wysoki udział zdrowych tłuszczy eliminuje głód na słodycze i daje przyjemne uczucie nasycenia. Tłuszcz kokosowy przyspiesza przemianę materii, więc osoby mające obawy przed tym makroskładnikiem mogą z satysfakcją cieszyć się ich smakiem.
Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym jest przekształcany w naszym organizmie do monolauryny, która deaktywuje lub niszczy patogenne mikroorganizmy takie jak grzyby, drożdże (np. Candida albicans), pierwotniaki (np. Giardia lamblia), wirusy zawierające lipidową membranę (np. wirus odry, wirus grypy), bakterie gram-dodatnie (np. paciorkowce, gronkowce) czy pasożyty (np. owsiki).
Dzieląc się tym przepisem na kulki kokosowe szczególnie myślę o mamach przedszkolaków, które mierzą się z całym pakietem wyzwań zdrowotnych. Czas przedszkolny czy wczesnoszkolny to okres budowania odporności naszych dzieci, podczas którego mamy realny wpływ na kształtowanie ich systemu immunologicznego.
Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na kulki kokosowe sprawdź też koniecznie mój przepis na zdrowe praliny (lżejszy wariant kulek mocy).
Składniki
Składniki na ok. 25 kulek kokosowych:
- 150 gram płatków kokosowych
- 100 gram tłuszczu kokosowego z miąższem kokosowym (tzw. manna kokosowa lub krem kokosowy 100% kokosu bez dodatków)
- 2 łyżki miodu, najlepiej o kremowej konsystencji
- szczypta soli dobrej jakości
- ziarna wanilii z jednej laski waniliowej
- 60 gram czekolady z zawartością 80% kakao (do polania kulek)
Sposób przygotowania
- Płatki kokosowe umieszczamy w naczyniu do blendowania i rozdrabniamy je na gruboziarnisty piasek.
- Do rozdrobnionych płatków kokosowych dodajemy mannę kokosowa, dwie łyżki miodu, ziarna z jednej laski wanilii oraz szczyptę soli.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą urządzenia blendującego.
- Z powstałej masy lepimy kulki, które następnie wkładamy do zamrażarki na ok. 10-15min.
- W czasie kiedy kulki chłodzimy aby stwardniały możemy przygotować polewę czekoladowa, ktorą obtoczymy nasze kulki. Nie jest to jednak konieczne, kulki już bez czekolady są bardzo smaczne 🙂
- Jeżeli zdecydujemy się na czekoladową polewę rozpuszczamy ok 60g dobrej jakości czekolady w kąpieli wodnej.
- Wyjmujemy schłodzone kulki z zamrażarki i obtaczamy je w czekoladzie. Jeśli jest taka potrzeba (np. czekolada jest miękka), wkładamy nasze kulki w polewie czekoladowej jeszcze na ok 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie kokosowe kulki w czekoladowej polewie są gotowe 🙂
Uwagi dodatkowe:
- Jeśli ktoś unika lub nie toleruje czekolady, można rozpuścić w kąpieli wodnej dwie łyżki tłuszczu kokosowego z dwiema/trzema łyżkami karobu i łyżką miodu. W powstałej płynnej masie bądącej zamiennikiem czekolady obtaczamy kulki kokosowe.
- Kulki kokosowe smakują także bardzo dobrze bez polewy czekoladowej.
- Osoby będące na ketozie zamiast miodu mogą użyć 1-2 łyżek erytrytolu w proszku
- Nie używam wiórek kokosowych tylko płatki kokosowe, ponieważ mają więcej miąższu i są bardziej tłuste.
Smacznego! 😘
Dlaczego jest to zdrowe
- Miąższ oraz tłuszcz kokosowy użyte w tym przepisie są niezwykle cenne dla zdrowia i wspierają nasz organizm. To nie tylko bardzo zdrowa i pyszna alternatywa słodyczy dla naszych dzieci ale także skuteczna broń w walce z różnymi patogenami bakteriami, wirusami, grzybami, pierwotniakami oraz robakami. Olej kokosowy to w 48% kwas laurynowy, który przekształcany jest w naszym organizmie do monolauryny.
- Monolauryna:
- dezaktywuje lub niszczy różne grzyby i drożdże. Może zahamować wzrost Candida albicans w jelitach i zmniejszyć ryzyko infekcji grzybiczych pochwy.
- zabija wirusy, które mają tłuszczową otoczkę wiążąc się z nimi czyni je podatnymi na działanie układu odpornościowego gospodarza.
- destabilizuje błony komórkowe i blokuje transkrypcję DNA gram-dodatnich bakterii. Poza tym jest skuteczna w zabijaniu bakterii jelitowych Helicobacter pylori, która jest bakterią gram-ujemną ale niezwykle wrażliwą na działanie monolauryny.
- niszczy bakterie Borrelia burgdorferi, które powodują boreliozę; przykladowe wirusy, ktore maja otoczki lipidowe i są wrażliwe na działanie monolauryny: wirus cytomegalii, wirus Epstein-Barr, HIV-1, HIV +, wirus odry, herpes simplex virus-1 i 2, wirus limfotropowy człowieka typ 1, pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej, wirus Visna, wirus grypy, pneumo virus, wirus mięsaka…
- zabija pospolitego pasożyta gardła lamblia. Badania wykazują, że pasożyty jelitowe giardia lamblia i entamoeba histolytica wykazują dobrą odpowiedź na połączenie metronidazolu (lek przeciwpasożytniczy) i monolauryny.
- Bardzo istotny jest fakt, że monolauryna nie wywiera niekorzystnego wpływu na “dobre” bakterie!
- Nasz kokosowy przysmak pomaga przywrócić w jelitach zrównoważone społeczności mikrobów. Dzięki temu patogeny, które trawią niewłaściwie pokarm i wytwarzają chemiczne oraz szkodliwe dla nas substancje są skuteczniej kontrolowane.
[…] i szybki przepis na keto lody bez cukru sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na keto desery: keto kulki kokosowe, keto brownie, keto tiramisu, keto tort czekoladowy oraz przepyszny keto […]
[…] koniecznie mój przepis na piernik w wersji bez dojrzewania oraz moje inne przepisy na keto desery: keto kulki kokosowe, keto brownie, keto tiramisu, keto tort czekoladowy oraz przepyszny keto […]
[…] koniecznie mój przepis na piernik w wersji bez dojrzewania oraz moje inne przepisy na keto desery: keto kulki kokosowe, keto brownie, keto tiramisu, keto tort czekoladowy oraz przepyszny keto […]