Rozgrzewająca zupa na wzmocnienie organizmu: krem z brokuła

Krem z brokuła jako rozgrzewająca zupa na wzmocnienie organizmu a zarazem lekki, pożywny i sycący posiłek. Świetne śniadanie, lunch lub kolacja w okresie jesienno-zimowym.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Rozgrzewający i wzmacniający krem z brokuła

Poniższy przepis na krem z brokuła to wspaniale rozgrzewająca zupa na wzmocnienie organizmu a zarazem lekki, pożywny i sycący posiłek. Sprawdza się także jako śniadanie, lunch lub kolacja w okresie jesienno-zimowym.

Aby nadać jej mocy prozdrowotnej, odpowiednio ją przyprawiam. Kumin rzymski łagodzi zaburzenia trawienne. Zawarty w nim tymol stymuluje wydzielanie żółci, enzymów trawiennych przez trzustkę, które warunkują absorpcję składników mineralnych. Kumin obniża poziom cukru we krwi. Poprawia profil lipidowy, obniża stężenie trójglicerydów i LDL we krwi a podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL. Kumin rzymski jest bogatym źródłem olejków eterycznych, związki zawarte w kuminie ułatwiają rozrzedzenie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny, poprzez działanie rozszerzające na oskrzela zaleca się używanie go w stanach zapalnych dróg oddechowych. Na rozgrzane masło klarowane dodaję 1 łyżeczkę kuminu, następnie 2 goździki, odrobinę imbiru, posiekany czosnek i cebulę. Podsmażam cebulę na złocisty kolor.

Tej bazy przypraw używam do wielu potraw w okresie wzmożonych przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych.

Składniki na rozgrzewający i wzmacniający krem z brokuła

Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina startego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • odrobina oregano
  • 1 nieduży brokuł
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżki świeżej śmietany (crème fraîche)

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzane masło klarowane wrzucić kumin, następnie starty imbir, przemieszać wszystko.
  2. Dodać posiekany czosnek, cebulę, kurkumę, szczyptę pieprzu. Zeszklić na złoty kolor.
  3. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, łodygę brokuła.
  4. Dodać kwiaty brokuła, zalać wszystko wodą, gotować z oregano do miękkości.
  5. Wszystko zblendować z dwiema łyżkami crème fraîche, dosolić do smaku. Podaję z prażonym słonecznikiem i koperkiem. 
Przygotowanie rozgrzewającego i wzmacniającego kremu z brokuła
Przygotowanie rozgrzewającego i wzmacniającego kremu z brokuła

Dlaczego jest to zdrowe

  • Dobrze wpływa na profil lipidowy, obniża stężenie trójglicerydów i LDL we krwi, a równocześnie podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL
  • Z dodatkiem kuminu zalecana jest również na niestrawności, kumin reguluje też poziom glukozy we krwi
  • Bogate źródło żelaza
  • Wspiera pracę jelit dzięki zawartości błonnika
  • Dobry posiłek w czasie przeziębień, poprzez działanie rozszerzające na oskrzela zaleca się używanie go w stanach zapalnych dróg oddechowych
  • Nie zaburza melatoniny, a więc dobra opcja na kolacje (posiłek przed snem)
  • Lekkostrawna i niskokaloryczna a równocześnie sycąca zupa

Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
4 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
1 rok temu

[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis na krem ze szparagów i interesują Cię również inne zdrowe zupy, koniecznie sprawdź moje przepisy na krem dyniowy oraz krem z brokuła. […]

1
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx