Rozgrzewający krem dyniowy na zdrowe jelita i odporność

Rozgrzewająca zupa o wysokiej zawartości błonnika, odżywiającego mikrobiom oraz wspomagającego perystaltykę jelit. Zawarte minerały i antyoksydanty wzmacniają działanie przeciwzapalnie.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:

Krem dyniowy to wspaniała rozgrzewająca zupa o wysokiej zawartości błonnika, który odżywia mikrobiom oraz wspomaga perystaltykę jelit. Krem jest daniem niskokalorycznym ale mimo to pozwala na dłużej zachować uczucie sytości, czyniąc go optymalnym daniem dla osób na dietach redukujących kalorie.

Dynia hokkaido posiada wyrazisty smak i co praktyczne, nie trzeba obierać jej ze skóry. Jej miąższ ma małą zawartość wody i dobrze komponuje się z takimi przyprawami jak kurkuma, kumin rzymski, chili czy tymian. Dodatek mleczka kokosowego nadaje tej zupie kremowej konsystencji i lekką azjatycką nutę.

Do udziału kukurydzy w tym przepisie przyczyniła się moja córka, która przywiozła z wycieczki na ekologiczną plantacją jeden spory okaz i spytała jak możemy ją wykorzystać 😀 Dzięki kukurydzy krem dyniowy zyskał przyjemny, słodki i równocześnie lekko orzechowego smak. 

Kremowa zupa idealnie sprawdzi się jako ostatni posiłek dnia, jest delikatna ale nadaje uczucie sytości. Dynia dzięki swoim bogatym składnikom mineralnym i witaminom antyoksydacyjnym jest ważnym elementem diet przeciwzapalnych. Z bogactwa błonnika pokarmowego zawartego w kremie nasze bakterie jelitowe wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regenerują i odbudowują nabłonek jelit. Dobrze odżywione bakterie jelitowe produkują min. maślan sodu, który wykazuje działanie przeciwzapalne hamując aktywność mediatorów prozapalnych w jelitach.

Sezon na dynię przypada na jesienną porą ale i zimą mamy jej pod dostatkiem. To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Doskonale odnajdzie się ono  w słodko-korzennej odsłonie jako pumpkin spice latte czy wilgotne, aromatyczne ciasto lub sycący krem z dyni będący nieco bardziej pikantnym wariantem.


Składniki

Składniki na 5 porcji:

  • 1 nieduża dynia hokkaido (ok. 800g)
  • 1 kolba kukurydzy nie jest konieczna
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 180g mleczka kokosowego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka tymianku lub kilka gałązek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól według uznania
  • szczypta pieprzu
  • do ozdoby na jedną porcję:
    • 1 łyżka oleju dyniowego oraz garść pestek dyni
    • opcjonalnie kawałek sera mozarella


Sposób przygotowania

  1. Na formie do pieczenia ułożyć czosnek, kukurydzę nieobraną z liści lub dokładnie zawiniętą w folię spożywczą oraz pokrojone na mniejsze kawałki: dynię, obranego ze skórki ziemniaka i cebulę. 
  2. Tak przygotowane warzywa posmarować masłem klarowanym i posypać przyprawami: kuminem, słodką papryką, tymiankiem i solą.
  3. Warzywa włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piec przez około 45 minut, do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie.
  4. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać łyżeczkę kurkumy, szczyptę pieprzu, sól według uznania oraz 180g mleczka kokosowego. 
  5. Wszystkie składniki zblendować dodając stopniowo przegotowanej ciepłej wody, tak aby uzyskać pożądaną, kremową konsystencję.
  6. Podawać z olejem dyniowym oraz pestkami dyni, opcjonalnie kawałkiem sera mozarella

Dlaczego jest to zdrowe

  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika odżywia mikrobiom naszych jelit
  • Zawiera mnóstwo beta-karotenu, silnego  antyoksydantu, który działa protekcyjnie na układ immunologiczny, wykazując właściwości przeciwzapalnie
  • Beta-karoten zawarty w dyni wpływa pozytywnie na wzrok, działając prewencyjnie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej
  • Dynia jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, magnez, selen, potas i cynk oraz witamin antyoksydacyjnych A,C, E a także kwasu foliowego
  •  Wspiera funkcjonowanie nerek i wątroby
  •  Wykazuje działanie kardioprotekcyjne gdyż wpływa na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi
  • Pestki dyni stanowią bardzo dobre źródło pokarmowe magnezu, jedna garść tych pestek pokrywa 30-40% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek
  • Świeże pestki dyni dzięki zawartości kukurbitacyny wykazują działanie antypasożytnicze
  • Cynk zawarty w pestkach dyni wspiera prawidłowe funkcjonowanie hormonu tymuliny, wydzielanego przez grasicę. Hormon ten aktywuje wzrost komórek odpornościowych takich jak limfocyty T i komórki NK (Natural Killer)


Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
1 rok temu

[…] ze szparagów i interesują Cię również inne zdrowe zupy, koniecznie sprawdź moje przepisy na krem dyniowy oraz krem z […]

1
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx