Konfitura z pigwy: smak zdrowia & naturalna odporność

Pigwa to owoc pełen witaminy C, polifenoli i innych cennych składników, które wspierają zdrowie na wielu poziomach. Przygotuj domową konfiturę z pigwy, by cieszyć się jej dobroczynnym wpływem na odporność, zdrowie serca i skórę przez cały rok. Idealna na zimowe dni! ❄️🍯🍏
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy prezentowana w tym przepisie to wspaniały sposób na wykorzystanie owoców pozostałych z przygotowania syropu z pigwy, który wzmacnia system immunologiczny. W ten sposób z jednego surowca otrzymujemy dwa produkty i zero waste!

Owoce pigwy pozostałe po przygotowanym syropie z pigwy możemy  przetworzyć na dwa sposoby: przygotowując nalewkę z pigwy, albo podsmażyć je na wyśmienitą konfiturę z pigwy. W tym wpisie opisze przepis na konfiturę z pigwy.  Konfiturę przygotowuję zawsze z owoców wraz z ich skórką. Szybko ona mięknie podczas podsmażania oraz nadaje wiele smaku. Poza tym owoce pigwy podobnie jak pasternak czy cukinia nie chłoną zbytnio zanieczyszczeń, metali ciężkich czy toksyn. Zawsze jednak staram się wybierać pokarm pełnowartościowy z pewnych, ekologicznych źródeł. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn (więcej niż owoce gruszki lub jabłka), przez co spożywanie tych owoców ułatwi usuwania toksyn i metali ciężkich z naszego organizmu. Poza tym pektyny to naturalne substancje żelujące, a najwięcej pektyny znajdziemy w skórkach owoców.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na konfiturę z pigwy oraz znasz już przepis na syrop z pigwy na odporność, sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na sok z pokrzywy, sok z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego czy pesto z pietruszki.

Owoce pigwy

Składniki

  • 1 kg owoców z pigwy (na przykład po odlaniu z syropu na który przepis znajdziesz tutaj)
  • 1 płaska łyżka sproszkowanej witaminy C lub sok z jednej cytryny
  • woda (taka ilość aby przykryć owoce i uzupełniać jej ilość w trakcie gotowania owoców)

Sposób przygotowania

  1. Bardzo polecam przygotowanie najpierw syropu z pigwy i wykorzystanie na konfiturę pozostałych z niego owoców:
    • W tym przypadku odcedzamy z syropu pigwę, umieszczamy ją w garnku z grubszym dnem i zalewamy wodą tak aby owoce zostały przykryte.
    • Jeśli mamy świeże owoce i zależy nam na szybkim przygotowaniu z nich bezpośrednio konfitury (bez przygotowania syropu z pigwy jak w linku powyżej), to należy owoce umyć, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części. W punkcie 2. poniżej, dotyczącym gotowania pigwy, w używając świeżych owoców będziemy też musieli dodać cukru lub miodu w proporcji: 1/2 szklanki słodu na 1kg owoców.
  2. Pigwę gotujemy ok. 1-1,5h, do momentu aż będzie miękka. Podczas gotowania pigwy może się okazać, że brakuje wody. Podlewamy wtedy owoce przegotowaną wodą, aby unikać przywierania. Pamiętajmy o mieszaniu!
  3. Kiedy pigwa będzie już miękka, wsypujemy łyżkę witaminy C lub sok z jednej cytryny, w razie potrzeby można dodać cukier lub miód i dusimy ok. 15 min aż wszystko będzie już jednolicie miękkie.
  4. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości i wyparowaniu ewentualnej wody możemy zblendować owoce. Można dodać do smaku wanilię.
  5. Konfiturę z pigwy przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10-15 min

Smacznego! 😘


Dlaczego jest to zdrowe

  • Pigwa jest cennym źródłem witaminy C, która działa wzmacniająco na nasz układ odpornościowy. Pomaga w zwalczaniu infekcji oraz przyspiesza powrót do zdrowia. W trakcie przeziębienia można przygotować herbatę z lipy z dodatkiem pigwy, miodu i cytryny. 
  • Dzięki obecności polifenoli w pigwie posiada ona właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że pigwa idealnie nadaje się do walki z wolnymi rodnikami. Dzięki temu ma działanie przeciwstarzeniowe. Najwięcej związków przeciwutleniających znajduje się w skórce, dlatego warto sięgać po ekologiczne owoce i wykorzystać cały owoc. 
  • Pigwa posiada również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz antyalergiczne a to głównie dzięki  obecności witaminy A, PP oraz kwasu foliowego. Dodatkowo z badań nad ekstraktami sporządzonymi z liści i nasion owocu pigwy wynika, że w roślinie obecne są związki hamujące wzrost bakterii, co działa w sposób przeciwbakteryjny.  
  • Owoce pigwy są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w niej składniki bioaktywne w połączeniu ze skumulowaną dawką dobrze przyswajalnej witaminy C obniżają ciśnienie krwi, regulują poziom glukozy oraz zmniejszają ilość złego cholesterolu. Właściwości te zapobiegają wielu chorobom związanym z układem sercowo-naczyniowym, na przykład: miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu czy cukrzycy.
  • Nasiona pigwy stanowią idealny środek na dolegliwości żołądkowe. Będą one łagodzić niestrawność, zgagę, a nawet refluks żołądkowo-przełykowy. Są one zalecane w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, stanach zapalnych przewodu pokarmowego i wrzodów żołądka. Wyciąg z nasion może być, także stosowany jako środek przeczyszczający.
  • Zawarte w pigwie pektyny, ułatwią również usuwanie np. metali ciężkich czy toksyn z organizmu. Ponadto owoce pigwy mają taką zaletę, że nie pochłaniają zanieczyszczeń ze środowiska zewnętrznego.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
0 Komentarze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx