Koktajl kolagenowy jest genialnym sposobem na urozmaicenie regularnego przyjmowania kolagenu przez wkomponowanie go w pyszny jagodowo-czekoladowy deser lub zdrową przekąskę przed treningiem.
Kolagen jest niezwykle ważnym białkiem dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów, w tym przede wszystkim aparatu ruchu (budulec kości, stawów, ścięgien, chrząstek), zębów, gałek ocznych (rogówka), naczyń krwionośnych i limfatycznych, aż po włosy i paznokcie.
Kolagen określany jest jako białko młodości również dlatego, gdyż mniej więcej po 25 roku życia spada jego naturalna synteza w organizmie. Dlatego regularne, dzienne dostarczanie 2-5g kolagenu wraz z kofaktorami biorącymi udział w jego metabolizmie jest ważne dla mobilizowania naszego organizmu do syntezy własnego kolagenu. Wszystkie kluczowe kofaktory są również składnikami opisanego tutaj koktajlu!
Tkanka łączna zbudowana z kolagenu jest najlepiej odżywiana i dotleniana podczas ruchu, warto więc wypić taki koktajl przed wysiłkiem fizycznym.
Płyn stawowy wypełniający przestrzeń między kośćmi i chrząstkami jest w trakcie ruchu zasysany wraz ze składnikami odżywczymi osocza (przechodzą one z krwi do jamy stawowej) oraz substancjami produkowanymi wewnątrz stawu i wpompowywany do struktur tkanki łacznej. Dlatego spożycie takiego koktajlu kolagenowego z substancjami niezbędnymi do odbudowy tkanki łącznej umożliwia ich lepsze zaabsorbowanie z krwi podczas ruchu.
Kofaktorami do syntezy kolagenu są minerały takie jak krzem, bor, mangan, miedź, a także witamina B6 i witamina C.
Mangan jest kofaktorem procesu sieciowania kolagenu, występuje min. w awokado, cynamonie i nasionach chia. Wysoka zawartość boru występuje w awokado oraz suszonych owocach. Miedź odpowiada za prawidłową integrację włókien kolagenowych i elastyny. Aktywuje ona enzym, który pobudza konkretne aminokwasy do kondensacji z wytworzeniem wiązań poprzecznych, co nadaje kolagenowi odporność strukturalną. Miedź występuje min. w kakao i awokado. Krzem stabilizuje powstały kolagen. Witamina B6 to kolejny kofaktor do syntezy kolagenu i występuje min. w daktylach medjool, awokado i trawie pszenicznej.
Witamina C jest aktywatorem syntezy kolagenu, umożliwia dojrzewanie kolagenu, jest kofaktorem enzymów biorących udział w stabilizacji i krzyżowaniu włókien kolagenowych.
Białko kolagenowe, aby prawidłowo się fałdowało, tzn. osiągnęło właściwą strukturę, potrzebuje mostków dwusiarczkowych z siarki, której źródłem w koktajlu kolagenowym jest MSM (siarka organiczna znana pod techniczną nazwą metylosulfonylometan).
Opisany koktajl jest smaczną deserową propozycją, która może urozmaicić codzienne kompleksowe (dzięki włączonym ważnym kofaktorom wymienionym powyżej) uzupełnienie kolagenu w naszym organizmie. Produkty odzwierzęce takie jak jaja, podroby, mięso, ryby, nabiał są bogatym źródłem kofaktorów do syntezy kolagenu o wysokiej biodostępności. Dlatego pamiętajmy o zbilansowanej diecie.
Uwagi dodatkowe:
W opisanym koktajlu kolagenowym znajduje się również sproszkowana ashwaghanda – roślina ta należy do grupy adaptogenów, o wielu prozdrowotnych i regeneracyjnych właściwościach. Opisałam jej działanie w moim przepisie na smoothie czekoladowe. Jeśli spodobał Ci się ten przepis na koktajl kolagenowy sprawdź też koniecznie wyżej opisane smoothie z ashwaghandą.
Składniki
Składniki na 2 porcje:
- 1 awokado
- 6 daktyli medjool
- 5 łyżek jagód (świeżych lub mrożonych)
- 300 ml mleka kokosowego
- 3 lyżki kakao lub 30 gram dobrej jakości ciemnej czekolady (70%)
- 1 łyżka (ok.10 g) sproszkowanego kolagenu
- 1 płaska łyżeczka (ok. 4 g) MSM (siarka organiczna, ważna jako kofaktor dla kolagenu, znana pod techniczną nazwą metylsulfonylometan)
- 2 łyżki sproszkowanej trawy pszenicznej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka sproszkowanej ashwagandy
- 2 łyżki nasion chia
- garść wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę
- Spożywać od razu po przygotowaniu
Dlaczego jest to zdrowe
- Dostarcza kolagen i mobilizuje organizm do produkcji własnego kolagenu, będącego ważnym białkiem dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów, w tym aparatu ruchu (budulec kości, stawów, ścięgien, chrząstek), zębów, gałek ocznych (rogówka), naczyń krwionośnych i limfatycznych, aż po włosy i paznokcie
- Przyjmowanie kolagenu pomaga w regeneracji tkanki łącznej, uszczelniając ochronną wyściółkę przewodu żołądkowo- jelitowego; szczelna wyściółka jelit zapobiega przenikaniu toksyn do krwioobiegu (po przedostaniu się do krwioobiegu toksyny uruchomiają kaskady reakcji prozapalnych)
- Kolagen zapobiega zmniejszeniu gęstości kości związanej z wiekiem, wspiera procesy ochronne i naprawcze w tkance chrzęstnej oraz zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za ból i stany zapalne
- Spożywanie kolagenu jako jedna z form regeneracji jelit polecana jest w zaburzeniach żołądkowo- jelitowych, IBS, refluksie żołądka, chorobach Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
- Wiąże wodę w tkankach, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i procesach regeneracyjnych odpowiedzialnych za gojenie ran i zrastanie kości
[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis keto tort czekoladowy i interesują Cię również inne zdrowe desery, koniecznie sprawdź moje przepisy na keto sernik oraz smoothie czekoladowe – koktail kolagenowy. […]