Keto tiramisu: bez cukru, bez mąki, deser na diety low-carb, LCHF & keto

Najsłynniejszy włoski deser - tiramisu (od tira mi sù 'popraw mi humor', dosł. 'podnieś mnie') bez zbędnego obciążenia węglowodanami? Tak! Keto tiramisu to lekki i zdrowy deser bez wyrzutów sumienia.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:

Keto tiramisu bez mąki i bez cukru to zdrowa wersja jednego z najsłynniejszych słodkich dań – tiramisu, czyli perły w koronie włoskich deserów 👑 🇮🇹

Miałam okazję być gościem na włoskim weselu i było to przepiękne przeżycie. Siostra panny młodej jest cukiernikiem i zadbała o słodki bufet w mistrzowskim wydaniu. Byłam wtedy w końcówce ciąży i wraz z moja wtedy czteroletnią córeczką nie opuszczałyśmy stanowiska ze smakołykami 😋😂

Keto tiramisu bez mąki i bez cukru jest nieco bardziej sycące niż to klasyczne. Dobrze jest zachować odpowiednie proporcje przygotowując keto biszkopt tak aby nie zdominował on smakowo całego deseru. Keto biszkopt do naszego keto tiramisu powinien być odpowiednio lekki, kruchy oraz porowaty aby dzięki temu mógł łatwo chłonąć syrop kawowo-alkoholowy. Sypkie, gorzkie kakao jest jak wisienka na torcie, podbije kawowy smak, uszlachetni deser i pochłonie nadmiar wilgoci.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na keto tiramisu bez mąki sprawdź też moje przepisy na:


Składniki

Składniki na szklaną formę o średnicy ok. 30 cm i pojemności ok. 2 litry:

  • Składniki na biszkopt:
    • 4 jaja zerówki (uwaga: będziemy rozdzielać żółtka i białko)
    • 70g mąki migdałowej (zmiksowane migdały są w tym wypadku gorszą opcja niż mąka migdałowa ponieważ są cięższe i biszkopt może nie wyjść odpowiednio kruchy i porowaty lub nawet skończyć się zakalcem – tak więc polecam tutaj mąkę migdałową 🙂
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 20g rozpuszczonego masła
    • 50g erytrytolu w proszku (5 płaskich łyżek)
  • Składniki na krem:
    • 4 jaja zerówki (będziemy tutaj również rozdzielać żółtka i białko – tak więc na biszkopt i krem razem 8 jaj)
    • 600g mascarpone 
    • 100g erytrytolu w proszku (10 płaskich żyzek)
    • 1 szklanka krótkiego (intensywnego, mocnego) espresso
    • 3-4 łyżki wina Marsala lub likieru Amaretto, lub innego słodkiego likieru pomarańczowego albo czekoladowego; może być też zwykła wódka lub koniak
    • ziarna z 1 laski wanilii 
    • 4 łyżki kakao (40 g)
    • szczypta soli do białka

Sposób przygotowania

Przygotowanie keto biszkoptu:

  1. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do żółtek dodajemy 50g erytrytolu w proszku i ucieramy na puszystą,  jasnożółtą masę. Do utartej  masy dodajemy dodajemy mąkę migdałową, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz rozpuszczone chłodne masło. Całość miksujemy.
  2. Do białek dodajemy szczyptę soli, która je stabilizuje i pomaga ubić białka na sztywną beze. Czas ubijania to ok 3-5 min.
  3. Ubitą pianę dodajemy stopniowo do przygotowanego wcześniej ciasta i delikatnie całość mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 30cm i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170C, grzanie góra/dół z teormoobiegiem, przez około 30 minut, do momentu góra ciasta będzie lekko zarumieniona.
  5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na około 2 godziny. Zimne ciasto kroimy na mniejsze kawałki, które będą przekładane kremem do naszego tiramisu.

Przygotowanie kremu do keto tiramisu:

  1. W ekspresie do kawy lub kawiarce zaparzamy szklankę mocnej, dobrej jakości kawy. Po jej ostudzeniu dodajemy do niej likier lub inny alkohol, który chcemy użyć do przygotowania keto tiramisu. Ostudzenie jest ważne, gdyż biszkoptów nie będziemy moczyć w ciepłej kawie, pochłonęłyby wtedy jej zbyt dużo i biszkopt rozpadałby się.
  2. Jajka po dokładnym umyciu pod bieżącą, ciepłą wodą najlepiej umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem, a następnie pozostawiamy w misce na ok. 1 min, ale nie dłużej aby jajka nie ścięły się. Zalanie wrzątkiem jest ważne aby wyeliminować zagrożenie zatrucia pokarmowego spowodowanego przez bakterie z rodzaju Salmonella.
  3. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek.
  4. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Szczypta soli podziała na białko stabilizująco  przez co łatwiej uzyskać sztywność białkowej piany. W procesie ubijania wtłoczone zostają pęcherzyki powietrza dzięki czemu uzyskamy lżejszy krem.
  5. Dodajemy stopniowo ¼ szklanki erytrytolu, cały czas ubijając, do momentu, aż piana będzie sztywna, a cukier się całkowicie rozpuści.
  6. Do żółtek dodajemy pozostałą ilość erytrytolu oraz ziarna z jednej laski wanilii i ucieramy mikserem na puszystą, jasnożółtą masę, przez około 5 minut.
  7. Do jasnożółtej masy z żółtek dodajemy mascarpone i miksujemy aby powstała jednorodna masa. Następnie w trzech turach dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając. Moment dodawania białka do kremu jest bardzo ważny. Trzeba obserwować czy cala konsystencja nie robi się zbyt rzadka. Polecam dodać ¾ objętości białka, a resztę można zamrozić i wykorzystać do pysznych ciasteczek „finansjerek” na bazie maki migdałowej, masła i cukru. Przepis na nie pojawi wkrótce u mnie na blogu 🙂
  8. Formę o średnicy około 30 cm i pojemności ok. 2L, wysypujemy cieńko kakao i układamy na nim biszkopty
  9. Biszkopty zanurzamy na sekundę w ostudzonym płynie kawowo-alkoholowym i układamy w formie. Przykrywamy kremem i kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Pokrywamy resztą kremu i posypujemy kakao.
  10. Gotowe keto tiramisu odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na 12 godzin. W tym czasie krem tężeje, biszkopty całkowicie miękną, a kakao na wierzchu nawilża się.

Uwagi dodatkowe:

  • W najstarszej, najbardziej podstawowej i klasycznej wersji deser tiramisu składa się z zanurzonych w mocnej kawie kruchych biszkoptów przykrytych kremem z żółtek, cukru i serka mascarpone a całość posypuje się gorzkim kakao. Dlatego w razie alergii na białko jaja kurzego spokojnie można je pominąć i po dokładnym oddzieleniu żółtek ubijamy krem na ich bazie bez białek.

Smacznego! 😘


Dlaczego jest to zdrowe

Pewna moja znajoma uczestniczyła niedawno w wykładzie prowadzonym przez bardzo znanego lekarza z niemieckojęzycznego regionu. Lekarz omawiał kwestie wydłużania i poprawy jakości życia, rozpoczynając swoje wystąpienie od słów: „Szanowni Państwo, moja najlepsza rada dotycząca poprawy zdrowia brzmi: czas znaleźć sobie nowego przyjaciela. Na imię mu „GŁÓD”.

Dlaczego o tym tutaj piszę? Wejście w ketozę nie praktycznie nie jest możliwe bez stosowania przynajmniej krótkich postów.

Podsumujemy poniżej dlaczego odżywianie niskowęglowodanowe, keto oraz LCHF jest zdrowe:

  • Diety ketogeniczne i niskowęglowodanowe umożliwiają nasycenie i utrzymanie postów 18/6 czy 14/10 czyli tzw. intermittent fasting. Te dłuższe okresy niejedzenia umożliwiają regenerację. Nasz organizm nie musi non stop pracować nad kosztownymi energetycznie procesami trawienia, co umożliwia jego regenerację.
  • Warto pamiętać, że czas adaptacji do ketozy, czyli okres kiedy dopiero wchodzimy na nowy keto styl żywienia, powinien być czasem krótkich postów intermittent fasting, aby umożliwić organizmowi wykorzystanie ciał ketonowych ze spalania kwasów tłuszczowych.
  • Posiłki powinny być bogate w białko i tłuszcz, warto zacząć tę przygodę z wywarami mięsnymi – picie rosołów z dodatkiem dobrej jakości soli (himalajska, kłodawska) chroni przed utratą elektrolitów z organizmu.
  • Keto tiramisu to opcja deserowa po okresie keto adaptacji, który trwa ok 6-8 tygodni, a długość czasu adaptacji do ketozy jest sprawą bardzo indywidualną. Z mojego doświadczenia okres, w którym adaptujemy się do ketozy nie należy do przyjemnych. Może towarzyszyć temu osłabienie, bladość skóry, czasami ból głowy,  słabsze samopoczucie i zmniejszona wydolność organizmu. 
  • Organizm wkłada wysiłek aby “wejść w nowe szlaki metaboliczne”. Jeśli nie towarzyszą nam żadne objawy w tym czasie warto sprawdzić ciała ketonowe w moczu lub we krwi. Być może spożywamy zbyt wiele węglowodanów albo kaloryczność posiłku jest źle dopasowana do naszej aktywności.
  • Wejście w stan ketozy bardzo ułatwia spożycie późnego śniadania, tj. około 11-12.00, które będzie dawać uczucie sytości, np. jajecznica na maśle klarowanym, awokado i dobrej jakości kiełbasa. Następny posiłek o 17-18.00, np. rosół i podsmażona wątróbka.
  • Należy regularnie się nawadniać – w tym czasie dochodzi do utraty dużej ilości wody z organizmu w wyniku uwalniania glukozy z glikogenu, co owocuje szybką utrata wagi ale może przyczynić się do niedoboru elektrolitów i nasilenia złego samopoczucia.
  • Towarzyszący nam głód i chęć ciągłego podjadania także może być wynikiem odwodnienia. Czasami myślimy, że osłabienie to wynik “niedojadania” a możemy być po prostu odwodnieni. Woda to podstawowe środowisko dla wszystkich procesów biochemicznych zachodzących w kaźdej komórce ciała. Każdy zna swój organizm najlepiej – jeśli włożymy wysiłek w poszukiwanie najlepszej dla nas drogi do zdrowia wcześniej czy później zawsze ją znajdziemy.
  • Posty przerywane – intermittent fasting (12-16h) – jeśli utrzymujemy odpowiednią dla nas ilość kalorii i składników mineralnych oraz witamin, są środkiem do stabilizowania gospodarki węglowodanowo-insulinowej, poprawy zdrowia metabolicznego czy zmniejszenia stanów zapalnych oraz niesamowicie wspierają układ nerwowy.

Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
2 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] keto desery: lekkie keto teramisu, przepyszny keto sernik oraz keto tort […]

trackback

[…] keto desery: lekkie keto teramisu, przepyszny keto sernik oraz keto tort […]

2
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx