Keto pizza bez mąki, bez glutenu, bez drożdży: szybka, zdrowa & lekka

Smak pizzy bez nadmiernego wyrzutu insuliny i uczucia ciężkości? Tak! Keto pizza bez mąki i bez glutenu to szybki przepis na sycącą a równocześnie lekką i zdrową pizze.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Keto pizza bez mąki, bez glutenu, bez drożdży

Keto pizza bez mąki, bez glutenu i bez drożdży to niesamowicie prosty i szybki w wykonaniu przepis na sycącą, a równocześnie lekką keto pizze. Cała rodzina była szczęśliwa i bardzo dobrze czuła się po jej zjedzeniu 😍 Ta zdrowa i smaczna pizza zaspokaja głód nie pozbawiając nas równocześnie sił witalnych i energii do działania, gdyż sprzyja stabilizacji glikemii i korzystnie wpływa na insulinowrażliwość.

Opisany tutaj prosty i szybki przepis na keto pizze bez mąki i bez glutenu stworzyłam zainspirowana kilkoma innymi przepisami na pizze bez mąki, wprowadzając pewne własne modyfikacje. Bezpośrednio do sosu pomidorowego nie dodaje żadnego sera – używam intensywnego, dobrej jakości koncentratu pomidorowego aby smak pomidorów był mocno wyczuwalny. Gęstą pastą pomidorową z dodatkiem łyżki oliwy oraz pięcioma łyżkami wody smaruje podpieczony spód pizzy.

Samo ciasto po wymieszaniu składników jest dość płynne ale w przeciągu około 10 minut tężeje dzięki dodatkowi babki płesznik, której wystarczą całkowicie 2 kopiaste łyżki. Pochłania ona nadmiar wody, jednak jeśli dodamy jej zbyt dużo, ciasto po upieczeniu będzie bardziej kleiste czy wręcz „śliskie”. Efekt podobny, jak w przypadku siemienia lnianego lub nasion chia, które choć zawierają dużo błonnika i wiąże wodę, to zupełnie nie sprawdzą się w tym przypadku. Babka jajowata to jedyny zamiennik dla babki płesznik w tym przepisie na keto pizze. Po zalaniu wodą nasiona babki płesznik pokrywają się śluzem. Śluz ten to głównie różne frakcje polisacharydów. To one pod wpływem wody zwiększają swoją objętość, pęcznieją w żołądku i dają przez to uczucie sytości, mimo że nasza keto pizza jest daniem lekkostrawnym 🤸‍♀️

Nasiona babki płesznik to także przede wszystkim bogactwo błonnika, przez co mogą wiązać toksyny, szkodliwe substancje powstałe w procesach metabolicznych 🧬

Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na zdrową keto pizze bez mąki, bez glutenu i bez drożdży, sprawdź też koniecznie moje przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora, keto śniadanie w formie omletu czy prostą shakshukę.

Składniki na keto pizze bez mąki, bez glutenu, bez drożdży

Składniki

Składniki na formę ok 30x40cm:

Spód na keto pizze bez mąki:

  • 250g twarogu
  • 6 jajek
  • 2 kopiaste łyżki babki płesznik lub babki jajowatej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia (bez proszku do pieczenia też wyjdzie)
  • przyprawy według uznania: słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek suszony
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do keto pizzy bez mąki:

  • sos pomidorowy: 200g przecieru pomidorowego z łyżką oliwy i odrobiną wody
  • ser żółty 170-200g
  • 5 pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • 1 kopiasta łyżka oregano
Łączenie składników na keto pizze bez mąki, bez glutenu, bez drożdży
Ciasto na keto pizze bez mąki, bez glutenu, bez drożdży
Ciasto z dodatkami na keto pizze bez mąki, bez glutenu, bez drożdży
Upieczona keto pizza bez mąki, bez glutenu, bez drożdży

Sposób przygotowania

  1. Składniki na spód pizzy przekładamy do miski i łączymy je ze sobą tak aby uzyskać jednorodną masę. W tym celu można użyć blendera, ale blendujmy zbyt długo aby masa nie zrobiła się całkiem płynna.
  2. Po zmiksowaniu składników na ciasto czekamy 10 minut aż masa stężeje i formujemy ciasto na naszą keto pizze (jeśli masa na spód pizzy jest za rzadka aby ja dobrze uformować wystarczy przelać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem – podczas wstępnego podpiekania ciasto i tak stężeje).
  3. Gotowe ciasto na spód keto pizzy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C (góra/dół) i pieczemy 15 minut. 
  4. Wyciągamy z piekarnika wstępnie podpieczone ciasto i smarujemy je sosem pomidorowym. Ja przygotowałam sos pomidorowy łącząc 250g dobrej jakości przecieru pomidorowego z jedną łyżka oliwy z oliwek oraz pięcioma łyżkami wody. Do samego sosu pomidorowego nie dodaje nic więcej aby nie zdominować  jego naturalnego smaku.
  5. Na keto pizze wysmarowaną sosem pomidorowym nakładamy dodatki: 1 cebula pokrojona w piórka, pieczarki posiekane w cienkie plastry, papryka pokrojona w plastry. Całość posypujemy czubatą łyżką oregano oraz serem startym na grubych oczkach.
  6. Tak przygotowaną keto pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C (góra/dół) na 20-25 minut.

Uwagi dodatkowe:

  • Po zmieszaniu wszystkich składników na spód pizzy powstaje dość rzadka masa, która jednak dzięki dodatkowi babki płesznik w krótkim czasie gęstnieje. Babka płesznik absorbuje i wiąże wodę, jeśli jednak dodamy jej za dużo to ciasto będzie bardziej kleiste.

Smacznego! 😘

Keto pizza bez mąki, bez glutenu, bez drożdży
Keto pizza bez mąki, bez glutenu, bez drożdży

Dlaczego jest to zdrowe

  • Posiłki niskowęglowodanowe sprzyjają stabilizacji glikemii i korzystnie wpływają na insulinowrażliwość. Sprawna gospodarka glukozowo-insulinowa i związana z nią tzw. wrażliwość insulinowa warunkują ogólny stan zdrowia.
  • Zaburzenia metabolizmu glukozy należą do czynników ryzyka cukrzycy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, PCOS czy miażdżycy oraz chorób układu krążenia. Jest to również główna przyczyna otyłości. Dla prawidłowej gospodarki węglowodanowej kluczowa jest regularna aktywność fizyczna oraz niskowęglowodanowa dieta bez przejadania się.
  • Nasiona babki płesznik i babki jajowatej to przede wszystkim bogactwo błonnika, przez co mogą one wiązać toksyny, szkodliwe substancje powstałe w procesach metabolicznych. Nasiona te stosowane są jako składnik diety odchudzającej. 
  • Gluten obecny w zbożach, zwłaszcza w pszenicy jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Przyczynia się do insulinoopornosci, otylosci brzusznej, cukrzycy, zapalenia stawów, chorób serca, chorób układu nerwowego czy chorób z autoagresji. Gliadyna-najbardziej alergizujące białko glutenu pszennego, wyniszczające jelito cienkie i zmniejszające zdolność wchłaniania składników odżywczych.
  • Gluten a także środki ochrony roślin takie jak glifosat, ktore stosuje sie przy produkcji zbóż niszczą ścisłe złącza szczelinowe jelita, to sprawia że tkanka nabłonkowa jest przepuszczalna dla zewnętrznych antygenów, w tym fragmentów pokarmu, bakterii i endotoksyn bakteryjnych. Układ immunologiczny odpowiada na obecność antygenów przez indukcje stanu zapalnego, a także nieprawidłowe reakcje takie jak nietolerancje pokarmowe, liczne dolegliwości oraz nasilenie chorób.
  • Zaburzenie szczelności bariery jelitowej prowadzi do wzrostu antygenów, które są odpowiedzią na obecność obcych ciał  w krwiobiegu. W wyniku kontaktu specyficznych przeciwciał IgE (immunoglobuliny E)  z obcymi cząsteczkami powstają kompleksy immunologiczne. Nadmiar krążących kompleksów immunologicznych aktywuje układ odpornościowy, prowadząc do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek.
  • W wyniku powstania kompleksów immunologicznych mogą ujawnić się takie dolegliwości jak zmiany metaboliczne, zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy oraz wiele innych.

Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
4.5 2 głosy
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej ocenione
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
5 miesiecy temu

[…] sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na keto dania: pizzę na spodzie z kalafiora, keto pizze bez mąki, keto spaghetti z cukinii czy zdrowe keto placki z […]

1
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx