
Keto naleśniki bez mąki są moim kulinarnym odkryciem i miłą niespodzianką. Dużo łatwiej i szybciej smaży się je niż klasyczne naleśniki na bazie mąki. Nawet ten pierwszy naleśnik wychodzi idealnie – kto smażył naleśniki, wie o czym piszę 😄. Są one pyszne oraz elastyczne, dlatego śmiało można podawać je zarówno ze słonym jak i słodkim nadzieniem.
Moja śniadaniowa wersja to keto naleśniki bez mąki z pastą z makreli. Idealna opcja dla osób na keto i trzymających okna żywieniowe. Królewskie keto śniadanie, które odżywi dostarczając mikro- i makroskładników oraz na długo pozostawi uczucie sytości.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na keto naleśniki bez mąki sprawdź też moje przepisy na keto śniadanie w formie omletu, prostą shakshukę oraz znakomitą keto opcję na lunch: pizzę na spodzie z kalafiora.

Składniki
Składniki na 10 naleśników o średnicy ok 20cm:
- 6 jajek średniej wielkości
- 70 g serka mascarpone (ok. 2 kopiaste łyżki)
- 1 płaska łyżeczka masła klarowanego oraz dodatkowa ilość do smażenia
- szczypta soli

Sposób przygotowania
- Sześć jajek średniej wielkości wbić no miski, połączyć z 70g serka mascarpone, łyżeczką masła klarowanego i osolić. Składniki dobrze wymieszać (np trzepaczką) do idealnie gładkiej konsystencji i pozostawić na chwilę aby uwolnić pęcherze powietrza (można w tym celu mocniej stuknąć podstawą naczynia z masą jajeczną o blat kuchenny).
- Stopniowo rozgrzać patelnię do smażenia naleśników ustawiając średnią moc grzania i lekko natłuścić ją masłem klarowanym lub innym tłuszczem np olejem kokosowym lub słoniną. Nie potrzeba wiele tłuszczu gdyż sama masa na naleśniki zawiera już go. Moja patelnia do smażenia jest już wysłużona więc zabezpieczam ją cieniutką warstwą tłuszczu.
- Kiedy patelnia jest dobrze nagrzana, tzn. ma lekko skwierczeć jak wlewa się na nią masę naleśnikową, można przystąpić do smażenia naleśników. W tym wypadku masa naleśnikowa jest rzadsza – bardziej płynna niż klasyczna masa na ciasto naleśnikowe. Ale to nic nie szkodzi, tak powinno być.
- Masę naleśnikową najlepiej wlewać małą chochelką centralnie na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadzać płyn na całej powierzchni patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią, tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni.
- Masa naleśnikowa zawiera dużą ilość białka, dlatego będzie się szybko ścinać. Naleśniki trzeba więc dość sprawnie smażyć, ale jest to mimo wszystko dużo łatwiejsze zadanie niż smażenie klasycznych naleśników!
- Kiedy smażone na patelni ciasto wyschnie na brzegu, nadszedł czas aby je odwrócić. Dojście do tego etapu powinno zająć nieco ponad minutę. Następnie należy wsunąć łopatkę pod spód i śmiało odwróć keto naleśnik na druga stronę. Naleśnik na drugiej stronie smaży się szybciej, więc uważaj żeby go nie przypalić ⏱️🔥😋
Smacznego! 😘

Dlaczego jest to zdrowe
- Keto naleśniki bez mąki są bardzo dobrą opcją śniadaniową gdyż nie podnoszą drastycznie poziomu glukozy we krwi, umożliwiają zachowanie dłuższych przerw między posiłkami, dając uczucie sytości. Insulina obniża poziom cukru we krwi u zdrowych osób do czterech godzin po posiłku, po tym czasie organizm korzysta z rezerw i dochodzi do spalania tkanki tłuszczowej i glikogenu. Nasz organizm ma w tym czasie szansę zregenerować się.
- We krwi stężenie glukozy powinno być stałe i umiarkowane. Jedno z gorszych wariantów śniadaniowych zwłaszcza dla osób chorych metabolicznie są śniadania wysokowęglowodanowe takie jak np. klasyczne naleśniki z mąki, owsianki, pieczywo, pancakes, płatki z mlekiem, wszystkie opcje śniadań na słodko itp. Wyższe spożycie białka i tłuszczu przy jednoczesnym obcięciu węglowodanów nie podnosi nadmiernie poziomu cukru we krwi, opóźnia trawienie oraz zapobiega nadmiernemu wydzielaniu glukagonu, który uwalnia cukier.
- Źródło aminokwasów egzogennych takich jak tryptofan, tyrozyna i fenyloalanina. Są one prekursorami neuroprzekaźników, które umożliwiają tworzenie się kaskad sygnałowych w naszym organizmie.
- Tryptofan jest prekursorem serotoniny-hormonu szczęścia ale bez tryptofanu nie wytworzy się melatonina, która umożliwia prawidłową regulację cyklu dobowego i regenerację organizmu.
- Tyrozyna i fenyloalanina są ze sobą ściśle związane, stanowią niezbędny element do wytwarzania dopaminy.
- Rano trzustka jest najbardziej wrażliwa na węglowodany, więc warto ją “oszczędzić”.
- Po nocnym odpoczynku cukier jest stabilny a stan ten może się długi czas utrzymać dzięki śniadaniom białkowym.
- Białko w produktach odzwierzęcych stanowi profilaktykę przeciw chorobom układu krążenia i chorób serca. Z białka odzwierzęcego produkowany jest tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza lepkość płytek krwi usprawniając przepływ krwi a przez to obniża ciśnienie krwi.
- Białkowe śniadanie to must-have dla osób z chorobami tarczycy takimi jak min. Hashimoto. Tyrozyna to niezbędny aminokwas do produkcji hormonów tarczycy, który powstaje na drodze naturalnej syntezy z fenyloalaniny. Mięso oraz jajka stanowią najlepsze źródło tyrozyny i fenyloalaniny. Podobnie jest z większością aminokwasów egzogennych.
- W stanach depresyjnych i innych schorzeniach neurologicznych bardzo ważne jest jakościowa dieta, bogata w białko do syntezy neuroprzekaźników takich jak np.serotonina, która powstaje z tryptofanu.
- Tego typu śniadania to także idealna opcja dla dzieci, które w okresie wzrostu i rozwoju mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Odpowiednia podaż białka wesprze mózg i zapewnia również dobry start w szkole każdego dnia.
- Białkowe posiłki regenerują sportowców, seniorów i rekonwalescentów.
Naleśniki palce lizać. Dziękujemy za przepis: jak zawsze u Ciebie pyszny i zdrowy. Podajemy z jagodami.
Aniu, bardzo się ciesze że przepis wypróbowany! Następnym razem podziel się proszę zdjęciem, jestem zawsze bardzo ciekawa jak prezentują się dzieła innych pasjonatek zdrowej kuchni! 😊📸
Wyszły znakomite, będą często u nas😍
Mniam, mniam smakowicie!!! ciesze się że tak dobrze wyszły ❤️