Keto lody: tradycyjny smak, szybkie i proste lody bez cukru

Keto lody: połączenie tradycyjnej receptury bez cukru z prostotą przygotowania. Zdrowy i niskowęglowodanowy deser, który szybko trawi się w naszym organizmie. Spróbuj moich trzech smaków: czekoladowego, jagody i matcha lub stwórz swój ulubiony!
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Keto lody bez cukru

Keto lody proponowane w tym przepisie zawdzięczają swój sukces tradycyjnej recepturze bez cukru oraz prostocie przygotowania.

Kilka żółtek, białka jajek ubite na sztywno, śmietana, bezpieczne słodzidło (miód, erytrytol, stewia, inulina itd.) oraz wanilia stanowią prostą bazę lodów, do której dodajemy ulubione składniki tworząc pożądane przez nas smaki. Na diecie ketogenicznej najlepsze jest dosłodzenie erytrytolem lub inuliną.

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 2-2,5 L lodów. Ja zdecydowałam się przygotować tym razem trzy smaki: czekoladowy, jagodowy oraz matcha (japońska zielona herbata). 

Do przygotowania lodów czekoladowych najlepiej użyć dobrej jakości czekolady o wysokiej zawartości kakao min. 70%, która w połączeniu z żółtkami sprawi, że lody będą kremowe, gęste, o budyniowej konsystencji. Dodatek szczypty soli oraz wanilii podbije i uszlachetni smak czekolady, która nie będzie mdła, a za to przyjemnie kremowa.

Białka ubite na sztywno pomagają rozprowadzić dodatki w naszej bazie lodowej i nadają lodom puszystości oraz zwiększają ich objętość.

Wbrew powszechnej opinii, takie lody wcale nie są kalorycznym deserem, zwłaszcza jeśli decydujemy się na smaki owoców leśnych, wiśniowe, kawowe czy kokosowe. Porcja 100g lodów śmietankowych to ok. 160-200 kcal, podczas gdy tabliczka mlecznej czekolady ma aż 500-600kcal.

Poza tym, w przeciwieństwie do innych deserów, zwłaszcza smażonych, nasz żołądek trawi lody bardzo szybko, a ich niska temperatura wymaga od nas zużycia dodatkowych kilokalorii aby wytworzyć energię do wyrównania temperatury obniżonej w wyniku spożycia lodów! 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten prosty i szybki przepis na keto lody bez cukru sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na keto desery: keto kulki kokosowe, keto brownie, keto tiramisu, keto tort czekoladowy oraz przepyszny keto sernik.

Gotowe do spożycia keto lody bez cukru
Gotowe lody 🍨

Składniki

Składniki na ok. 2-2,5 litra lodów w trzech smakach: czekolada, jagoda i matcha (japońska zielona herbata):

  • Baza na lody:
    • 4 jaja zerówki średniej wielkości (żółtka oddzielamy od białek)
    • 500ml śmietany kremówki
    • 200g (niecała szklanka) erytrytolu, miodu lub innego zdrowego słodu
    • 2 laski wanilii
  • Dodatki:
    • 1 tabliczka czekolady 70% kakao + szczypta soli (na lody o smaku czekoladowym)
    • 1 szklanka jagód, mrożonych lub świeżych (lody o smaku czarnej porzeczki)
    • 3 łyżeczki matcha (lody o smaku japońskiej zielonej herbaty)
Baza na keto lody bez cukru
Przygotowanie bazy, z prawej strony u dołu dosładzanie miodem.

Sposób przygotowania

  1. 4 jajka zerówki dobrze umyć i oddzielić białka od żółtek.
  2. W misce ubić białka jajek na sztywno, dodając stopniowo połowę ilości erytrytolu (lub innego wybranego słodu) tj.100g.
  3. W osobnej misce utrzeć żółtka na puszysta masę z drugę połową erytrytolu (drugie 100g) oraz ziarnami z dwóch lasek wanilii.
  4. 500ml śmietany kremówki ubić w osobnym naczyniu.
  5. Tak ubite składniki stanowią bazę dla naszych lodów. Ponieważ przygotujemy trzy różne smaki lodów, podzielimy wszystkie powyżej przygotowane części bazy (utarte ze słodem żółtka, ubite na sztywno białka, ubita śmietana kremówka) na trzy równe części. 
  6. Lody o smaku czekoladowym: rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę ze szczyptą soli. Ostudzoną, płynną czekoladę należy połączyć z odłożoną na ten smak ⅓ objętości żółtek utartych na puszysta masę. Następnie dodając odłożone ⅓ objętości ubitej śmietany kremówki, łączymy ze sobą składniki do jednolitej czekoladowej masy przez delikatne zmieszanie. Na koniec należy dodawać stopniowo odłożone ⅓ objętości ubitego na sztywno białka. Całość delikatnie przemieszać, przełożyć do pojemnika i pozostawić w zamrażarce na 4-6 godzin.
  7. Lody o smaku jagodowym: należy połączyć kolejną ⅓ części objętości żółtek utartych na puszysta masę z ⅓ objętości ubitej śmietany kremówki a następnie dodać jedną szklankę jagód (świeżych lub mrożonych). Calość dokładnie wymieszać. Na koniec trzeba dodawać stopniowo ⅓ objętości ubitego na sztywno białka. Całość przemieszać, przełożyć do pojemnika i pozostawić w zamrażarce na 4-6 godzin.
  8. Lody o smaku matcha: dodać do kolejnej ⅓ objętości żółtek utartych na puszysta masę trzy łyżeczki proszku matcha, przesiane przez drobne sitko. Proszek matcha przesiewa się przez drobne sitko aby dobrze rozpuścił się w żółtku i nie powstały grudki.  Następnie dodając ⅓ objętości ubitej śmietany kremówki połączyć ze sobą składniki do jednolitej czekoladowej masy. Na koniec należy dodawać  stopniowo ⅓ objętości ubitego na sztywno białka. Całość przemieszać, przełożyć do pojemnika i pozostawić w zamrażarce na 4-6 godzin.

Uwagi dodatkowe:

  • W sposobie przygotowania powyżej pisze dla prostoty o dzieleniu składników na trzy równe części dla przygotowania trzech smaków. Oczywiście proporcje smaków mogą być dowolne – jeśli chcemy uzyskać więcej lodów czekoladowych np. połowę całości, dzielimy części bazy dokładnie wedle naszych docelowych proporcji. Jak widać na profilowym zdjęciu ja tym razem zdecydowałam się na większą część w smaku jagodowym 🫐 💙

Smacznego! 😘

Czekoladowe keto lody bez cukru
Czekoladowe keto lody bez cukru 🍫 ❤️
Jagodowe keto lody bez cukru
Jagodowe keto lody bez cukru 🫐 💙
Keto lody bez cukru o smaku matcha
keto lody bez cukru o smaku matcha 🍵 💚

Dlaczego jest to zdrowe

  • Lody oprócz białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu dostarczają także witamin z grupy B oraz wapnia, będącego ważnym budulcem kości i zębów. Już 100g lodów dostarcza aż 125-155 mg tego pierwiastka.
  • Surowe jaja to baza tradycyjnych lodów, są one bogatym źródłem witamin A, E, D i K, B2, B6, B12 oraz składników mineralnych: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy kwasy omega 3. Jaja są bogate w białko (aż 6g w 1 sztuce), co sprawia, że zjedzenie 2-3 sztuk zapewnia sytość na dłużej. Składniki lodów takie jak surowe jajka (zerówki), dobrej jakości śmietana czy miód sprawiają, że jest to bardzo zdrowy deser, zwłaszcza dla dzieci, które w okresie wzrostu bardzo potrzebują wartościowych makro i mikroskładników.
  • Wanilia nie tylko podnosi jakości smakowe każdego deseru ale  wykazuje również właściwości lecznicze, jest zaliczana do najzdrowszych przypraw świata. Wanilia stanowi źródło wielu związków chemicznych takich jak eugenol, piperonal czy kwas kapronowy. Jej słodki smak warunkują wanilina i piperonal. Jako środek aromaterapeutyczny redukuje uczucie głodu, zmniejsza stres, a także pomaga zasnąć. Wykazuje działanie rozkurczowe, a także przeciwzapalne. Wspomaga  prace żołądka. Głośno zrobiło się też o właściwościach wanilii łagodzących bolesne miesiączki
  • Wanilia podobnie jak wiele innych przypraw zalicza się do związków przeciwutleniających, które hamują rozwój groźnych chorób w organizmie oraz spowalniających procesy starzenia się.
  • Wanilia posiada także korzystny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Posiada bowiem związki podobnie działające do kapsaicyny obecnej w papryczce chili czy gingerolu, który zawiera imbir. Substancje te zwiększają produkcję śliny oraz soku żołądkowego, co przyspiesza procesy trawienne
  • Powyższy przepis to świetny deser dla osób na dietach typu: keto, low-carb, niskowęglowodanowe itp 🙂
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
5 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
0 Komentarze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx