
Keto brownie bez mąki i bez cukru to pyszna i zdrowa odmiana popularnego amerykańskiego ciasta. Prezentowany tutaj przepis zainspirowany jest recepturą na brownie, którą podzieliła się ze mną osoba pracująca w znanym wiedeńskim hotelu, dbającym również o klientów z wymaganiami dietetycznymi 🎩 😄
Nasze keto brownie bez mąki staje się doskonałe po wystygnięciu lub jeszcze lepiej schłodzeniu. Charakteryzuje się głębokim czekoladowym smakiem a jego struktura jest zwarta i ma pysznie chrupiący orzechowy akcent. Miłośnicy czekolady będą w pełni usatysfakcjonowani. Sam przepis jest trochę nietypowy, gdyż osobno ubija się białka i żółtka, ale wcale nie przysparza to dużo więcej pracy. I dla przypomnienia, konieczne jest dokładne schłodzenie brownie po jego upieczeniu, gdyż dopiero wtedy stężeje i nabierze właściwej dla siebie konsystencji.
Mimo, że wymiary formy do pieczenia to tylko 23x23cm otrzymamy 16 kawałków intensywnego, sycącego keto brownie.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na zdrowe keto brownie bez mąki i bez cukru sprawdź też koniecznie moje przepisy na:
- inne keto desery: lekkie keto teramisu, przepyszny keto sernik oraz keto tort czekoladowy
- keto śniadanie w formie omletu, prostą shakshukę oraz znakomitą keto opcję na lunch: pizzę na spodzie z kalafiora.

Składniki
Składniki na formę 23x23cm:
- 150g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao),
- 100g masła
- 3 jajka
- 150g- 200g bardzo drobno posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
- 100g drobnego erytrytolu
- ziarna z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z nasion wanilii
- szczypta soli (⅓ łyżeczki) do ubicia białka




Sposób przygotowania
- Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać ziarna z jednej laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Całość połączyć i odstawić do przestudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić do uzyskania delikatnej piany (ale nie na sztywno) ze szczyptą soli oraz dodatkiem ⅔ erytrytolu (ok 60-70g)
- Żółtka utrzeć z pozostałą ⅓ erytrytolu (30-40g), a następnie połączyć z przestudzoną czekoladą.
- Do czekoladowej masy dodać bardzo drobno posiekane lub grubo zmielone orzechy i całość wymieszać.
- Następnie dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie przemieszać.
- Kwadratową formę o wymiarach ok. 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika na 175C.
- Piec w 175C, grzanie góra-dół, przez ok. 20-25 minut (ale nie krócej niż 20 minut).
- Brownie przed krojeniem dobrze wystudzić a nawet schłodzić w lodówce. Nabiera wtedy właściwej konsystencji, bardzo dobrze się go kroi i smakuje rewelacyjnie!
Uwagi dodatkowe:
- Jeśli zależy nam na charakterystycznej, chrupiącej skorupce na powierzchni brownie, zwróćmy szczególną uwagę aby dobrze ubić jajka, tak aby cały erytrytol (lub inny zamiennik cukru) idealnie rozpuścił się podczas ubijania jajek.
- Czas pieczenia keto brownie bez mąki i bez cukru, w zależności od preferencji:
- 22-23 min – puszyste, wilgotne, rozpływające się brownie
- 24-27 min – miękkie ale trochę bardziej zwarte brownie, mniej mazista konsystencja
- 28-33 min – zwarte, wypieczone brownie
Smacznego! 😘


Dlaczego jest to zdrowe
Dlaczego warto przygotowywać domowe zamienniki słodyczy?
- Kupne słodycze są wysoko przetworzone, zawierają rafinowane oleje roślinne takie jak olej palmowy czy rzepakowy. Rafinacja jest drastycznym procesem dla kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kw. tłuszczowych wielonienasyconych jakie są w roślinnych olejach. W czasie rafinacji jest proces dezodoryzacji, gdzie są stosowane temp. ok. 260C przez 30/60 min. Delikatne kwasy tłuszczowe wielonienasycone np. w słoneczniku, kukurydzy, ryżu, orzechach, ziarnach ulegają utlenieniu stając się dla nas silnie toksyczne-karcynogenne.
- Kwas erukowy występujący w oleju rzepakowym jest bardzo szkodliwy. Dlatego przemysł spożywczy dąży do eliminacji jego zawartości w rzepaku poprzez modyfikację genetyczną roślin.
- Obecnie modyfikacji genetycznej podlega także soja czy kukurydza, które są wszechobecne w produktach wysoko przetworzonych.
- Kolejnym toksycznym związkiem stosowanym w przemyśle spożywczym jest glifosat tzw. środek ochrony roślin.
- Często stosowana w klasycznych wypiekach mąka podnosi dodatkowo indeks glikemiczny
- Kupne słodycze najczęściej słodzone są syropem glukozowo-fruktozowym czyli najgorszą z możliwych opcji

[…] lody bez cukru sprawdź też koniecznie moje inne przepisy na keto desery: keto kulki kokosowe, keto brownie, keto tiramisu, keto tort czekoladowy oraz przepyszny keto […]
[…] na piernik w wersji bez dojrzewania oraz moje inne przepisy na keto desery: keto kulki kokosowe, keto brownie, keto tiramisu, keto tort czekoladowy oraz przepyszny keto […]