Jajka faszerowane z pesto z czosnku niedźwiedziego to uczta dla zdrowia i podniebienia. W szczególności świetna opcja na keto śniadanie. Czosnek niedźwiedzi to ogrom prozdrowotnych właściwości, książkę można napisać 🍃🧄🐻 Smakuje lepiej niż znany nam dobrze czosnek i uwaga… w przypadku czosnku niedźwiedziego charakterystyczny zapach po spożyciu nie jest dla innych wyczuwalny, tak jak ma to miejsce w przypadku klasycznego czosnku 😀
Młody czosnek niedźwiedzi można zaliczyć do nowalijek. Pojawia się już pod koniec lutego i jest zbierany do momentu kwitnienia czyli końca kwietnia. Ma ogrom prozdrowotnych substancji. Doktor Henryk Różański wymienia składniki czynne tej rośliny takie jak: alliina, tiosiarczki, cysteina, winylodisiarczki, ajoeny, selen, saponiny oraz witaminy B i C (w liściach 210-270 mg/100 g)1.
Powyższe składniki wpływają na jego silnie prozdrowotne działanie: przeciwcukrzycowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi; hipotensyjne (przeciwko nadciśnieniu), przeciwmiażdżycowe, antyzakrzepowe, antybakteryjne, pierwotniakobójcze, grzybobójcze i fungistatyczne; żółciopędne, przeciwnowotworowe, odtruwające, przeciwpasożytnicze (po spożyciu na czczo).
Dopiero po kilku latach korzystania z czosnku niedźwiedziego nauczyłam się od pewnego starszego, azjatyckiego małżeństwa jak właściwie go zbierać. Doświadczeni znawcy tematu nauczyli mnie, że należy tę roślinę zrywać bliżej cebulki tzn. razem z podziemna częścią łodygi, która jest biała. W ten sposób zyskujemy jeszcze więcej substancji, które są dla nas bardzo korzystne. Pamiętajmy, aby czosnek niedźwiedzi dokładnie wymyć – można go zamoczyć na 10 minut w wodzie z octem jabłkowym, aby kwaśne środowisko tej mieszanki zneutralizowalo potencjalie obecne w zbieranych z ziemi roślinach patogeny.
Jak przygotować z czosnku niedźwiedziego pesto opisałam w artykule „Pesto z czosnku niedźwiedziego na wiosenny detoks i odporność”, a tutaj dodam tylko na zachętę, że przygotowanie pesto jest bardzo proste: umyte liście czosnku niedźwiedziego należy zmiksować z parmezanem, prażonym słonecznikiem, odrobiną oliwy oraz gruboziarnistą solą morską albo inną dobrej jakości typu kłodawska lub himalajska. Gotowe pesto mieszamy z żółtkiem oraz majonezem i już można nim faszerować jajka.
Jajka faszerowane z czosnkiem niedźwiedzim będą się przepięknie prezentować zarówno na wielkanocnym stole jak i przy każdej innej okazji 🐣😍 Jest to znakomite keto śniadanie na codzień na wzmocnienie odporności i oczyszczenie organizmu 💪
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na jajka faszerowane pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdź też koniecznie mój przepis na pesto z pietruszki. Szczególnie polecam łączenie moich pesto (czy to z czosnku niedźwiedziego czy z pietruszki):
Składniki
Składniki na 10 faszerowanych jajek:
- 10 jaj
- 80g czosnku niedźwiedziego (2 bardzo duże garście)
- ⅓ szklanki prażonego słonecznika
- 50g parmezanu
- 1 łyżka delikatnej oliwy z oliwek (polecam grecka oliwa jest łagodniejsza w smaku)
- 2 łyżki majonezu
- sól himalajska lub kłodawska albo inna bardzo dobrej jakości
Sposób przygotowania
Przygotowanie keto biszkoptu:
- Jajka ugotować: garnek, w którym będziemy gotować jajka napełniamy wodą i dodajemy kwasu (octu, soku z cytryny). Zakwaszenie wody, w której będą gotowane jajka zapobiega pękaniu skorupek i wypływaniu białka. Jajko ścina się wówczas w niższej temperaturze. Jajka wkładamy do gotującej się wody – dzięki temu mamy większą kontrolę nad czasem gotowania i temperaturą (ok.100 stopni). Gotowanie przez 8-9 minut daje dobre, zwarte jajko o nie kruszącym się jeszcze żółtku. Po ugotowaniu należy od razu zanurzyć jajka w zimnej wodzie. Dzięki temu łatwiej obrać je z łupinek i uniknąć zmiany koloru jajka.
- Przygotowujemy pesto z czosnku niedźwiedziego do faszerowania dziesięciu jajek z ilości składników podanych powyżej w tym przepisie. Sposób przygotowania pesto opisany jest tutaj.
- Schłodzone jajka obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich żółtka.
- Żółtka umieszczamy w osobnej misce i rozdrabniamy je widelcem. Następnie dodajemy pesto, łyżkę majonezu (nie jest to konieczne, ale podnosi smak) i dokładnie łączymy ze sobą składniki. W razie potrzeby doprawiamy solą.
- Gotową masą faszerujemy jajka. Można je ozdobić rzeżuchą, innymi kiełkami czy też świeżym tymiankiem lub innymi ziołami.
Smacznego! 😘
Dlaczego jest to zdrowe
- Czosnek niedźwiedzi dzięki wysokiej zawartości związków siarki wykazuje silne działanie odtruwające organizm, usprawnia pracę jelit oraz wzmaga wydzielanie żółci.
- Ponadto duża zawartość siarki jest bardzo pomocna w leczeniu reumatyzmu, gdyż regeneruje chrząstki stawowe i działa przeciwzapalnie.
- Czosnek niedźwiedzi działa jako silny przeciwutleniacz.
- Kwasy fenolowe i inne substancje lotne zawarte w czosnku niedźwiedzim rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach w trakcie przeziębienia, grypy oraz w innych infekcjach układu oddechowego.
- Bakteriobójcze działanie czosnku niedźwiedziego podobne jest do antybiotykoterapii.
- Działa stymulująco na produkcję immunoglobulin wzmacniając układ odpornościowy.
- Może być stosowany jako naturalny środek przeciw pasożytom układu pokarmowego takim jak glista ludzka, owsiki a nawet tasiemiec.
- Czosnek niedźwiedzi ma dużą zawartość adenozyny, przez co zmniejsza lepkość krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów i obniża ciśnienie tętnicze.
- Ponadto czosnek niedźwiedzi zawiera dużo żelaza, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest bardzo dobrze wchłanialne
- Czosnek niedźwiedzi działa także stymulująco na produkcję immunoglobulin, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy. Zwykły czosnek ma dużo mniejsze spektrum działania niż czosnek niedźwiedzi.
- Białka jaja zawierają komplet aminokwasów egzogennych
- Żółtko jaja zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe długołańcuchowych oraz fosfolipidy przez co jaja stanowią bardzo odżywczy produkt a jednocześnie mają niską kaloryczność.
- Fosfolipidy zawarte w jajkach regulują gospodarkę energetyczno-metaboliczną organizmu, kardiolipina zawarta w żółtku jaja zwiększa wydajność energetyczną oddychania komórkowego czyli poprawia wydajność energetyczną mitochondriów.
- Żółtko jaja zawiera witaminy, rozpuszczalne w tłuszczach ADEK, silne przeciwutleniacze karotenoidy, lecytynę oraz cholinę, które które wspierają układ nerwowy, hormonalny, regulują profil lipidowy, układ sercowo-naczyniowy, usprawniają funkcjonowanie błon lipidowych.
Źródła pomocnicze: