Gazpacho: zdrowa zupa, smak umami & bogactwo elektrolitów

Chłodnik na bazie pomidorów i papryki z Półwyspu Iberyjskiego. Świetny posiłek na upały oraz po treningu na uzupełnienie elektrolitów.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
Gazpacho - zdrowa zupa na czas upałów oraz po wysiłku fizycznym na uzupełnienie elektrolitów.

Gazpacho to chłodnik na bazie pomidorów i papryki z Półwyspu Iberyjskiego. Z arabskiego oznacza nasączony chleb, początkowo była to zupa chlebowa z czosnkiem i oliwą z oliwek, dopiero potem dodano pomidory i paprykę. Wspaniała zdrowa zupa na uzupełnienie elektrolitów!

To właśnie pomidory mają najwyższą zawartość wolnego glutaminianu, który odpowiada za doznania smakowe umami. Jak podaje autor książki “Umami: Unlocking the Secrets of Fifth Taste”, w trakcie dojrzewania na słońcu poziom wolnego glutaminianu wzrasta w pomidorach ponad dziesięciokrotnie. Ale dojrzałe pomidory mają również pewną zawartość rybonukleotydów, które działają synergicznie z glutaminianem i dlatego potęgują wrażenia umami.

Cebula i czosnek dodają koniecznej ostrości i aromatu. Jednak miksowanie obydwu w obecności octu lub cytryny czyli pH kwaśnym osłabia agresywne zapachy. Ocet doda potrzebnej kwasowości, najlepszy będzie ocet winny. Wcześniejsze posolenie pokrojonych warzyw pozwala na uwolnienie za pomocą osmozy większej ilości związków smakowych z komórek warzyw.

W przypadku dań złożonych z niewielkiej ilości składników, ważne jest poświęcenie najwyższej uwagi doborowi jakości produktów i obróbce termicznej. 

Pomidory

Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kromki pieczywa dobrej jakości (skórkę można pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem, tymiankiem, solą, oliwą z oliwek i wykorzystać jako posypkę)
  • sól gruboziarnista albo himalajska, pieprz, listki bazylii, tymianek
  • 2 łyżki octu białego winnego
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
Papryka, ogórek, czosnek, cebula
Pokrojone pomidory
Oliwa, chleb, przyprawy

Sposób przygotowania

  1. Czosnek, cebulę, ogórek obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne.
  2. Pieczywo i warzywa pokrojone w kostkę przełożyć do naczynia i posolić płaską łyżeczką soli himalajskiej lub morskiej, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 min.
  3. Po tym czasie zmiksować wszystko dodając ocet winny i stopniowo oliwę z oliwy.
  4. Doprawić pieprzem i podawać z dodatkami np grzankami, pokrojonymi kawałkami warzyw.

Dlaczego jest to zdrowe

  • Bogate źródło potasu, niezbędnego do prawidłowej pracy układu krążenia, posiłek zalecany w chorobach takich jak nadciśnienie tętnicze
  • Doby posiłek na upały oraz po treningu lub po prostu większym wysiłku fizycznym na uzupełnienie elektrolitów
  • Potas obniża także ciśnienie tętnicze oraz zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie, dzięki czemu Gazpacho szczególnie polecane jest dla kobiet w ciąży
  • Pomidory mogą być jednak silnym alergenem przez uwalnianie w organizmie histaminy, dlatego nie zaleca się spożywania ich w pierwszych miesiącach karmienia piersią
  • Dzięki dużej zawartości likopenu w pomidorach, działają anty-nowotworowo (jego przyswajalność jeszcze bardziej wzrasta przy obróbce termicznej)

Źródła pomocnicze:

Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
4 1 głos
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
0 Komentarze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx