Ciasteczka radości św Hildegardy bazują na średniowiecznej recepturze utworzonej przez Hildegardę z Bingen i spisaną w jej dziele “Physica” jako Antidepressiva, która była stosowana jako naturalne remedium na poprawę nastroju i wzmocnienie organizmu. Współcześnie wracają do łask jako zdrowa przekąska, pełna prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto je przygotować i jaką moc kryje w sobie starodawny orkisz oraz aromatyczne przyprawy.
Ciasteczka radości, znane też jako Antidepressiva Hildegardy, to kulinarne dzieło inspirowane średniowieczną medycyną naturalną. W skład oryginalnej receptury wchodzą: gałka muszkatołowa, cynamo, goździki, starodawne odmiany orkiszu oraz woda. Ciasteczka były formowane w kulki, a następnie suszone na słońcu, w zimnym piecu lub w pobliżu żaru węgli. Receptura, spisana w XIII wieku, miała służyć jako naturalne wsparcie dla umysłu i ciała 😍
Ciasteczka radości rzeczywiście poprawiają nastrój 😄 a dodatkowo wyostrzają zmysły, wspomagają nerwy, pamięć i zdolność koncentracji 🤓
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na ciasteczka radości św. Hildegardy sprawdź też koniecznie moje przepisy na królewski sernik z orkiszem, keto sernik lub szarlotkę z mąki orkiszowej.
Składniki
Składniki na 2 blachy ciasteczek:
- 500 g mąki orkiszowej ze starodawnych odmian np. Oberkulmer rotkorn jasna typ 650
- 150-200 g mielonych słodkich migdałów
- 150-200 g masła, oleju kokosowego lub masła klarowanego (masło klarowane nadaje się idealnie do wszystkich wypieków, ma wysoka temperature dymienia oraz bardzo podnosi smak)
- 15 g gałki muszkatołowej
- 15 g cynamonu w proszku
- 5 g goździków w proszku
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka (często używam całych jajek dla ułatwienia i wychodzą idealnie 🙂
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 minut.
- Rozwałkować ciasto na 2-3 mm i wykrawać ciasteczka.
- Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 20-25 minut w temperaturze ok. 180°C.
Smacznego! 😘
Dlaczego jest to zdrowe
- Czyste, starodawne odmiany orkiszu nie mają nic wspólnego z pszenicą. Nie ma w nich genów pszenicy, a więc nie zawierają glutenu pszenicznego. 🌾
- Do tej grupy należą następujące gatunki: Ostro, Steiners, Roter Tiroler, Frankenkorn, Schwabenkorn, Oberkulmer Rotkorn.
- Prastare, czyste ziarno orkiszu z wyżej wymienionych gatunków w porównaniu z innymi zbożami posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową składników, wysokowartościowego białka(o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapń), witamin (A, E, D, B1, B2, B3)
- Orkisz zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach Thiocyanat (rodanid).
- Rodanid zawarty w starodawnym orkiszu, w połączeniu z pozostałymi, cennymi składnikami orkiszu działając na zasadzie synergii zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, działa antyalergicznie i przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej💪
- Hildegarda pisała, że orkisz daje „..mocne mięśnie, zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę…”.
- Domowe wypieki to nieporównywalnie lepszy wybór od kupnych słodyczy. Możemy kontrolować bezkompromisowo dodatki, tak aby służyły zdrowiu naszej rodziny, omijając np. tłuszcze roślinne, które w obecności wysokiej temperatury ulegają oksydacji. Izomery trans-kwasów tłuszczowych powstają w procesie przemysłowego utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych oraz w procesie rafinacji olejów. W warunkach domowych mogą powstawać przy długotrwałym smażeniu produktów żywnościowych na oleju roślinnym lub w wypiekach z dodatkiem olejów roślinnych. Wykazują one wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Izomery trans-kwasów tłuszczowych są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym m.in. niedokrwiennej choroby serca (NChS), udaru, cukrzycy typu II i wielu innych schorzeń.
- Syrop glukozowo-fruktozowy zawarty w kupnych słodyczach to kolejny duży problem, który uważa się za główną przyczynę otyłości w krajach rozwiniętych. Cukier jest ogromnym stymulatorem i aktywuje on większość struktur mózgowych, które są aktywowane w wyniku przyjmowania kokainy. Niestety cukier uruchamia neurobiologię mózgu nawet poza układem nagrody (dopamina), pierwszy kontakt z narkotykiem wcale nie jest tak intensywny jak w przypadku cukru. Dzieci przeładowane cukrem cierpią na wiele schorzeń w tym ADHD a także nadwagę, szereg chorób metabolicznych, alergie, ogólne osłabienie systemu immunologicznego.
- Rezygnując z bardzo uzależniających słodyczy kupnych (ciastka, bułeczki, wafelki, czekolady itd) jemy bardziej racjonalnie – nie konwulsyjnie, stabilizujemy gospodarkę hormonalną, wprowadzamy profilaktykę zdrowotną i czynimy ogromne oszczędności, które możemy zainwestować w zdrowie kupując lepszą, biologiczną żywność.