Ciasteczka radości św. Hildegardy: średniowieczny antydepresant

Święta Hildegarda odkryła sposób na poprawę nastroju już w średniowieczu 🕊️ Jej receptury bazujące na orkiszu 🌾 i aromatycznych przyprawach 🌿 są nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Poznaj historię, właściwości i przepis na ten kulinarny skarb 😍
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
ciasteczka radości św. Hildegardy

Ciasteczka radości św Hildegardy bazują na średniowiecznej recepturze utworzonej przez Hildegardę z Bingen i spisaną w jej dziele “Physica” jako Antidepressiva, która była stosowana jako naturalne remedium na poprawę nastroju i wzmocnienie organizmu. Współcześnie wracają do łask jako zdrowa przekąska, pełna prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto je przygotować i jaką moc kryje w sobie starodawny orkisz oraz aromatyczne przyprawy.

Ciasteczka radości, znane też jako Antidepressiva Hildegardy, to kulinarne dzieło inspirowane średniowieczną medycyną naturalną. W skład oryginalnej receptury wchodzą: gałka muszkatołowa, cynamo, goździki, starodawne odmiany orkiszu oraz woda. Ciasteczka były formowane w kulki, a następnie suszone na słońcu, w zimnym piecu lub w pobliżu żaru węgli. Receptura, spisana w XIII wieku, miała służyć jako naturalne wsparcie dla umysłu i ciała 😍

Ciasteczka radości rzeczywiście poprawiają nastrój 😄 a dodatkowo wyostrzają zmysły, wspomagają nerwy, pamięć i zdolność koncentracji 🤓

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na ciasteczka radości św. Hildegardy sprawdź też koniecznie moje przepisy na królewski sernik z orkiszem, keto sernik lub szarlotkę z mąki orkiszowej.

składniki na ciasteczka radości

Składniki

Składniki na 2 blachy ciasteczek:

  • 500 g mąki orkiszowej ze starodawnych odmian np. Oberkulmer rotkorn jasna typ 650
  • 150-200 g mielonych słodkich migdałów
  • 150-200 g masła, oleju kokosowego lub masła klarowanego (masło klarowane nadaje się idealnie do wszystkich wypieków, ma wysoka temperature dymienia oraz bardzo podnosi smak)
  • 15 g gałki muszkatołowej
  • 15 g cynamonu w proszku
  • 5 g goździków w proszku
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka (często używam całych jajek dla ułatwienia i wychodzą idealnie 🙂
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 minut.
  2. Rozwałkować ciasto na 2-3 mm i wykrawać ciasteczka.
  3. Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec 20-25 minut w temperaturze ok. 180°C.

Smacznego! 😘

ciasteczka radości św Hildegardy oraz składniki do ich przygotowania

Dlaczego jest to zdrowe

  • Czyste, starodawne odmiany orkiszu nie mają nic wspólnego z pszenicą. Nie ma w nich genów pszenicy, a więc nie zawierają glutenu pszenicznego. 🌾
  • Do tej grupy należą następujące gatunki: Ostro, Steiners, Roter Tiroler, Frankenkorn, Schwabenkorn, Oberkulmer Rotkorn.
  • Prastare, czyste ziarno orkiszu z wyżej wymienionych gatunków  w porównaniu z innymi zbożami posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową składników, wysokowartościowego białka(o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapń), witamin (A, E, D, B1, B2, B3)
  • Orkisz zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach Thiocyanat (rodanid).
  • Rodanid zawarty w starodawnym orkiszu, w połączeniu z pozostałymi, cennymi składnikami orkiszu działając na zasadzie synergii zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, działa antyalergicznie i przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej💪
  • Hildegarda pisała, że orkisz daje „..mocne mięśnie, zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę…”.
  • Domowe wypieki to nieporównywalnie lepszy wybór od kupnych słodyczy. Możemy kontrolować bezkompromisowo dodatki, tak aby służyły zdrowiu naszej rodziny, omijając np. tłuszcze roślinne, które w obecności wysokiej temperatury ulegają oksydacji. Izomery trans-kwasów tłuszczowych powstają w procesie przemysłowego utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych oraz w procesie rafinacji olejów. W warunkach domowych mogą powstawać przy długotrwałym smażeniu produktów żywnościowych na oleju roślinnym lub w wypiekach z dodatkiem olejów roślinnych. Wykazują one wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Izomery trans-kwasów tłuszczowych są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym m.in. niedokrwiennej choroby serca (NChS), udaru, cukrzycy typu II i wielu innych schorzeń.  
  • Syrop glukozowo-fruktozowy zawarty w kupnych słodyczach to kolejny duży problem, który uważa się za główną przyczynę otyłości w krajach rozwiniętych. Cukier jest ogromnym stymulatorem i aktywuje on większość struktur mózgowych, które są aktywowane w wyniku przyjmowania kokainy. Niestety cukier uruchamia neurobiologię mózgu nawet poza układem nagrody (dopamina), pierwszy kontakt z narkotykiem wcale nie jest tak intensywny jak w przypadku cukru. Dzieci przeładowane cukrem cierpią na wiele schorzeń w tym ADHD a także nadwagę, szereg chorób metabolicznych, alergie, ogólne osłabienie systemu immunologicznego.
  • Rezygnując z bardzo uzależniających słodyczy kupnych (ciastka, bułeczki, wafelki, czekolady itd) jemy bardziej racjonalnie – nie konwulsyjnie, stabilizujemy gospodarkę hormonalną, wprowadzamy profilaktykę zdrowotną i czynimy ogromne oszczędności, które możemy zainwestować w zdrowie kupując lepszą, biologiczną żywność.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi:
0 0 głosy
Ocena Posta
Subskrybuj
Powiadom mnie o
guest
0 Komentarze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Byłoby wspaniale otrzymać Twój komentarzx